Onderzoeksschip Belgica open voor bezoekers in haven van Zeebrugge

Het oceanografisch onderzoeksschip Belgica zet dit weekend zijn deuren open voor het grote publiek in Zeebrugge. Het unieke onderzoeksvaartuig wordt 200 dagen per jaar ingezet voor de controle van de kwaliteit van de Noordzee en het mariene milieu.

(tijd) Onderzoekers verzamelen informatie over allerlei processen van biologische en chemische aard. Bovendien vormt het schip met zijn specifieke uitrusting en zijn veelzijdige oceanografische instrumentatie een varend laboratorium voor wetenschappers van eigen bodem en wordt het vaak ingeschakeld in verscheidene Europese onderzoeksprogramma's.

Naast al die activiteiten staat de Belgica ook in voor de veiligheid op zee. Mocht er zich een ramp op zee afspelen of zich een schipbreuk hebben voorgedaan, dan begeeft de Belgica zich in de mate van het mogelijke onmiddellijk naar de plek van de ramp om de impact na te gaan en metingen te verrichten.

De Belgica is 51 meter lang, 10 meter breed, heeft een netto tonnenmaat van 232 ton en is actief sinds 1984. Als eigendom van de Belgische overheid staat de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) in voor het beheer van het schip en de organisatie van de wetenschappelijke proeven op zee. Met hun onderzoek op het schip kunnen de wetenschappers wegen op het beleid om de zee beter te beschermen.

Hoe alles concreet in zijn werk gaat, kunt u dit weekend bekijken in de Marinebasis van Zeebrugge, Graaf Jansdijk 1, 8380 Zeebrugge. Openingsuren: zaterdag van 13 tot 22u en zondag van 10 tot 18u. De toegang is gratis.

Toerisme Brugge-Zeebrugge: 050/44.46.46

JJ

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud