Advertentie

Ook seksleven lijdt onder recessie

Op het witte doek gaat het er wel nog hevig aan toe, op de foto een scène uit de film Sex & The City ©Photo News

Dat de economische problemen waarmee de wereld momenteel kampt, gevolgen hebben voor onze welvaart en voor ons welzijn behoeft geen betoog. Maar de Sunday Times ontdekte dat ook de persoonlijke relaties tussen mensen erdoor wordt aangetast en, ja, zelfs ons seksleven.

(belga) - Je zou kunnen denken dat economische problemen partners nader tot elkaar brengen. Maar net als in het geval van een sterfgeval in de familie, blijkt het omgekeerde meestal het geval te zijn. Mensen die vrezen hun job of hun huis of hun spaargeld te verliezen, voelen zich bedreigd, raken gedesoriënteerd en worden moeilijk in de omgang. Wat een vrouw ooit aantrok in haar partner, namelijk het gevoel van (materiële) zekerheid staat op de helling, wat ook haar gevoelens kan veranderen omdat ze dan minder respect heeft. Bij de man is het gevoel van eigenwaarde dan weer ondermijnd.

En ook in bed groeien partners vaak uit elkaar. De stress neemt tijdens economisch moeilijke periodes hoedanook toe, wat de sekshormonen aantast en het libido vermindert. Als een koppel in bed ligt en hij piekert over zijn job, terwijl zij zich zorgen maakt over nieuwe kleren voor de kinderen, is geen van beiden echt 'in the mood' voor seks. Wat jammer is, want psychologen zijn het erover eens dat seks juist heel veel voordelen biedt in moeilijke momenten. Niet alleen wordt daardoor het 'liefdeshormoon' oxytocine verhoogt, wat leidt tot grotere genegenheid, maar het stresshormoon cortisol wordt door seks afgezwakt. Daarnaast verlaagt vrijen de bloeddruk, maakt het mensen meer ontspannen en zorgt het dus voor een beter humeur, zelfs in slechte tijden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud