Operadiva Astrid Varnay overleden

De Hongaars-Zweeds-Amerikaanse operadiva Astrid Varnay, een van de belangrijkste vertolksters van Richard Wagner en Richard Strauss, is maandag op 88-jarige leeftijd overleden.

(belga) De Hongaars-Zweeds-Amerikaanse operadiva Astrid Varnay, een van de belangrijkste vertolksters van Richard Wagner en Richard Strauss, is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. De in Stockholm geboren sopraan met het karakteristieke dramatische, donkere timbre overleed in een ziekenhuis in München, zo meldde de Oostenrijkse radio ORF.

Bijna twintig jaar was Varnay een spilfiguur op de 'Grüne Hügel', de bühne van de Baureuther Festspiele. Varnay interpreteerde meer dan honderd maal de rol van Ortrud in de opera Lohengrin en nog een veertigmaal meer die van Sieglinde in de Walküre (het tweede deel van de teralogie Ring der Nibelungen).

Varnay werd in de Zweedse hoofdstad geboren als dochter van muzikale Hongaarse migranten, maar startte haar carrière over de grote plas, in de VS. In 1941 verwierf zij faam toen zij bij de Metropolitan Opera in New York de rol van Sieglinde van een zieke Lotte Lehmann overnam. Haar eerste Europese optreden dateert van na de oorlog, in het Londense Covent Garden.

In 1951 zong Varnay als 'eerste Amerikaanse' (in 1943 had zij het VS-burgerschap verworven) op de Bayreuther Festspiele. Tot 1968 was zij elk jaar present op het Wagnerfestival in Zuid-Duitsland.

Na de dood van haar leraar en echtgenoot Hermann Weigert keerde de sopraan in 1955 de VS definitief de rug toe om zich in München te vestigen. In de Beierse hoofdstad begon vanaf 1970 Varnay's 'tweede carrière': haar stem was intussen rijker en donkerder geworden, waardoor zij zich kon wagen aan rollen als Clytaemnestra in de Elektra van Strauss, Herodias in 'Salome' en de voedster in 'Die Frau ohne Schatten'. Zelf beschouwde Varnay haar Elektra-vertolking onder leiding van Herbert von Karajan op de Salzburger Festspiele van 1964 als het hoogtepunt van haar muzikale carrière.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud