Operahuizen vieren 400 jaar opera

De Europese operahuizen zetten in het derde weekend van februari hun deuren open voor het grote publiek. Dat is gisteren bekendgemaakt. Tachtig Europese operahuizen nemen deel aan het evenement.

(belga) De 'Europese Dagen van de Opera' worden in 2007 gevierd omdat het dan 400 jaar geleden is dat het eerste operameesterwerk, Monteverdi's 'Orfeo', werd uitgebracht. Het gaat om een initiatief van Opera Europa, Fedora, Reseo en de Opéra national de Paris.

De Vlaamse Opera Gent begint de feestelijkheden op vrijdag 16 februari met een lunchconcert. Op zaterdag 17 februari zijn er rondleidingen voor en achter de schermen, en een koorconcert. De matineevoorstelling op zondag 18 februari wordt gevolgd door een gesprek met de zangers.

Brussel en Luik

Ook de opera's van Brussel en Luik en het Muziektheater Transparant nemen deel aan de open dag. In de Munt in Brussel zijn er op zaterdag 17 februari rondleidingen in alle talen van de Europese Unie, worden er documentaires geprogrammeerd en staan workshops op het programma. Het publiek krijgt de gelegenheid om repetities bij te wonen van de wereldpremière van 'Frühlings Erwachen', een opera van Benoît Mernier die in maart in de Munt te zien is.

Parijs

De Parijse opera pakt voor de gelegenheid uit met een conferentie over de rol en de toekomst van de opera. Elk deelnemend Europees operahuis stuurt twee afgevaardigden naar Parijs om deel te nemen aan de debatten.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud