Organisatie GP Francorchamps kan 4 miljoen verlies betekenen

De Waalse regering houdt rekening met een verlies van 3 tot 4 miljoen euro bij de organisatie van de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps. Dat verklaarde Waals economieminister Jean-Claude Marcourt donderdag in antwoord op interpellaties van Michel de Lamotte (cdH), Bernard Wesphael (Ecolo), Charles Pire (FN), Serge Kubla (MR) en Pierre-Yves Jeholet (MR).

(belga) Het businessplan van de regering voorziet lagere organisatiekosten dan deze van Didier Defourny, organisator van de grote prijzen van 2004 en 2005 en sindsdien in faling. Een aantal van deze laatste uitgaven lagen ook een stuk hoger dan de uitgaven tijdens de grote prijzen tot 2002, toen André Maes samen met Berni Ecclestone de organisatie voor hun rekening namen. De verliezen van Defourny liepen in 2004 op tot 4 miljoen.

De MR toonde zich verheugd over het antwoord van de PS-minister, waaruit blijkt dat de verliezen van Defourny niet onvermijdelijk waren. Serge Kubla, die als toenmalig Waals minister van Economie verantwoordelijk was voor de ondertekening van een nieuw contract in 2003, zei te hopen dat men uiteindelijk ophoudt met het "dramatiseren" van dat contract.

De Franstalige liberalen kloegen wel de traagheid aan waarmee de Waalse regering het dossier behandeld. De partij wees op spanningen tussen cdH en PS, maar ook binnen de Luikse PS, die met de ministers Marcourt en Michel Daerden over de twee hoofdrolspelers in het dossier beschikt.

De Franstalige groenen van Ecolo hekelden de sommen die reeds in het circuit en de Grote Prijs van Francorchamps gestopt zijn. De minister repliceerde dat een Formule 1-circuit waar ook ter wereld enorme kosten met zich mee brengt.

Minister Marcourt verklaarde voorts dat er een nieuw dossier voor fiscale ruling zal worden ingediend. De belastingsvermindering die op 27 juni werd toegekend is zonder voorwerp aangezien ze werd toegekend aan een onderneming waarin de groep Ecclestone de meerderheid heeft. Deze week raakte de Waalse regering het er echter over eens de organisatie toe te vertrouwen aan een onderneming met Sogepa, eigendom van het Waals gewest, als meerderheidsaandeelhouder. De minister zei eenzelfde verlaging te verwachten voor de nieuwe aanvraag.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud