Oscar 'Citizen Kane' vindt geen koper

©BLOOMBERG NEWS

De enige Oscar die Orson Welles voor zijn meesterwerk 'Citizen Kane' kreeg, die voor Beste Scenario, heeft dinsdagavond geen koper gevonden bij een veiling van het bekende veilinghuis Sotheby's in New York.

(belga) - De unieke trofee, geschat tussen 800.000 en 1,2 miljoen dollar, werd in 1941 uitgereikt aan cineast Orson Welles.

Het gouden beeldje, dat na het overlijden van Orson Welles in 1985 zoek was geraakt, dook plotseling op in 1994. Het beeldje was in handen van een filmmaker die het van Welles had gekregen als betaling voor een project. Welles' jongste dochter Beatrice eiste de Oscar op en klaagde zowel de filmmaker als Sotheby's aan. Beatrice verkocht de Oscar in 2003 aan de Dax foundation, die via Sotheby's een nieuwe eigenaar zocht.

Het script van "Citizen Kane", dat 156 pagina's telt, vond wel een koper en ging onder de hamer voor een bedrag van 97.000 dollar.

"Citizen Kane" (1941) was de eerste langspeelfilm van de toen 20-jarige Orson Welles. De Amerikaan regisseerde, produceerde en schreef mee aan het script van de klassieker. De titelrol was ook voor hem weggelegd. De film, over het leven en werk van een krantenmagnaat, een personage geïnspireerd op William Randolph Hearst, wordt door veel filmcritici beschouwd als "de beste film" ooit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud