Oscarwinnende actrice Teresa Wright overleden

(belga) - De Amerikaanse actrice Teresa Wright is zondag op 86-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Wright werd beroemd als het naïeve meisje Young Charlie dat een bizarre relatie heeft met haar oom Charlie (Joseph Cotten) in de film noir 'Shadow of a Doubt' van Alfred Hitchcock.

Wright, in 1918 in New York geboren, won in 1942 een Oscar voor de beste bijrol in het oorlogsmelodrama 'Mrs Miniver' van William Wyler. De film met Greer Garson en Walter Pidgeon in de hoofdrollen was een "propagandawerkje" van Hollywood. In 1942 moest de Amerikaanse publieke opinie immers nog warm gemaakt worden voor een VS-deelname aan de Tweede Wereldoorlog.

Zoals wel vaker gebeurt, werd Wright niet met een Oscarbeeldje bekroond voor betere rollen in films. Zo maakte zij furore als tegenspeelster op het witte doek van Gary Cooper ('Casanova Brown') en Marlon Brando ('The Men'), en in 1946 deed zij menige filmtraan plengen als Peggy Stephenson, dochter van oorlogsveteraan Fredric March die het 'zachte plekje' ontdekt bij de introverte mede-veteraan Dana Andrews in het verbluffende 'The Best Years of our lives'.

Wrights filmcarrière begon als een sprookje: in 1941 maakte zij tijdens een theateropvoering op Broadway zo'n indruk op de legendarische filmproducent Samuel Goldwyn (de 'G' van MGM) dat die haar prompt naar Hollywood meenam en liet debuteren in Wylers 'Little Foxes', als dochter van Bette Davis.

Ook haar laatste filmoptreden ging niet ongemerkt voorbij: als bijna-tachtiger speelde zij Miss Birdie in Francis Ford Coppola's Grisham-verfilming 'The Rainmaker'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud