Oud-minister Marc Galle overleden op 76-jarige leeftijd

In de nacht van donderdag op vrijdag is oud-minister en oud-taalman Marc Galle op 76-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Gent aan de gevolgen van een slepende ziekte. Dat meldt zijn naaste familie. Galle was eind jaren 70, begin jaren 80 minister voor de toenmalige SP.

(belga) Voordien raakte hij met zijn taaltips in "Voor wie haar soms geweld aan doet" op de BRT-radio bekend. De laatste jaren was hij verwikkeld in een proces met de familie van Marnix Gijsen over schilderijen en geld.

Marc Galle werd op 11 september 1930 geboren in Denderleeuw. Galle doctoreerde in de Germaanse filologie met een proefschrift over Louis Couperus aan de VUB in Brussel. Als academicus mocht hij veel schrijvers tot zijn kennissenkring rekenen, onder meer Gerard Walschap, Herman Teirlinck en Ernest Claes. Hij publiceerde heel wat literaire, historische en taalkundige studies en raakte met zijn taalrubriek bij de openbare radio-omroep bekend bij een breder publiek.

Naast zijn academische carrière, onder meer als docent aan de Brusselse Hogeschool voor Vertalers en Tolken en de Economische Hogeschool van Limburg in Hasselt, bouwde Galle vooral een politieke loopbaan uit binnen de toenmalige SP, de latere sp.a. Marc Galle werd geboren in een socialistisch milieu, en het lag voor de hand dat hij in 1955 toetrad tot de nog unitaire BSP. In zijn thuisstad Aalst, waarheen zijn familie in 1936 verhuisd was, werd hij in 1977 gemeenteraadslid. Datzelfde jaar werd hij ook volksvertegenwoordiger voor Aalst.

Bij het aantreden van de regering Martens I (1979-1980) werd Galle opgenomen als minister van het Vlaams Gewest. Hij behield die portefeuille in de tweede regering Martens. Na de val van die regering werd Marc Galle minister van de Vlaamse Gemeenschap onder Martens III. Ook tijdens Martens IV en tijdens de korte regering van Mark Eyskens behield Galle zijn post.

Na de parlementsverkiezingen in 1981 werd Marc Galle in de Vlaamse Executieve opgenomen als minister van Binnenlandse Aangelegenheden. Hij lokte toen heel wat deining uit met een "anti-Happart-voorstel" waarmee hij de kennis van de streektaal voor mandatarissen van ondergeschikte besturen verplicht wou maken. Uiteindelijk werd zijn voorstel, dat een negatief advies had gekregen van de Raad van State, verworpen.

Na zijn loopbaan in de nationale politiek, was Galle een tijdlang Europees parlementslid. In 1994 wierp hij zich op als kandidaat-burgemeester in Aalst. Het bestuur van de SP besliste kort na de verkiezingen echter dat ze het burgemeestersambt niet zou opeisen. Galle bedankte toen voor een ambt als schepen of OCMW-voorzitter, en verkoos te zetelen als voorzitter van de Intercommunale Land Van Aalst (ILVA). Midden 2001 gaf hij dat voorzitterschap op.

De laatste jaren was Marc Galle verwikkeld in een rechtzaak met de familie van de 1984 overleden schrijver Marnix Gijsen. Die beschuldigde hem ervan schilderijen, waaronder twee werken van René Magritte, en 2,5 miljoen euro uit de erfenis te hebben ontvreemd. Galle beweerde dat het hem toevertrouwde geld onaangeroerd gebleven was en dat de schilderijen hem door de auteur geschonken waren. Toch vorderde het openbaar ministerie vorige maand nog 30 maanden met uitstel wegens schriftvervalsing, oplichting, diefstal en misbruik van vertrouwen. De uitspraak in de zaak was voorzien voor 19 april.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud