Advertentie

'Our Daily Bread' toont onthutsend beeld voedingsindustrie

In de Oostenrijkse documentaire 'Our Daily Bread' brengt Nikolaus Geyrhalter, zonder enige commentaar, de gigantische machine die ons voedsel produceert in beeld.

De documentaire is onthutsend, maar, zegt Geyrhalter, het is geenszins de bedoeling de voedingsindustrie in een compleet negatief daglicht te stellen. Samen met zijn echtgenote Maria (ook een cineaste) contacteerde hij allerlei handelskamers, economische departementen, bedrijfsunies en voedingsproducenten met de vraag of ze aan de film wilden meewerken. 'Dat bleek een lijdensweg', vertelt Geyrhalter. 'We hebben van bij het begin onze kaarten op tafel gegooid en uitgelegd wat onze bedoeling was. We zouden alles bij zijn naam noemen. Het niet lelijker voorstellen dan het is maar ook niets verbloemen.'

Veel bedrijven bedankten dan ook liever voor de film, maar een twintigtal ging wel op de uitnodiging in, verspreid over heel Europa.De productie nam uiteindelijk drie jaar in beslag, deels door de geografische spreiding maar ook omdat 'Our Daily Bread' halverwege een andere koers nam.

Aanvankelijk concentreerden Geyrhalter en zijn vaste monteur Wolfgang Widerhofer zich op de menselijke kant van het verhaal. Maar die aanpak leverde weinig resultaten op. 'We hebben veel arbeiders geïnterviewd maar veel inzicht leverden die gesprekken niet op. Toen ze de beelden bekeken die ze al gedraaid hadden, sprong het antwoord hen echter in het oog. 'Alles wat we wilden vertellen, stak eigenlijk al in die shots van de bedrijven zelf', stelt Widerhofer. 'Die zijn zo sterk dat we de interviews konden laten vallen.'

'Veel mensen die in de voedingssector werken, kunnen niet geloven hoe weinig wij, de consumenten, afweten van het hele proces. Ik heb de film gemaakt in de hoop dat de kijker even stil staat bij wat hij in zijn mond propt,' vertelt Geyrhalter.

Ruben Nollet

'Our Daily Bread' loopt vanaf vandaag in de zalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud