Overwinning Democraten verzwakt dollar

De overwinning van de Democraten bij de Congresverkiezingen dinsdagnacht, hebben de dollar verzwakt. De Amerikaanse munt ging woensdag lager tegenover andere munten. De overheidsobligaties bereikten dan weer hun hoogste peil in een week.

(belga) Op de beurzen had de verkiezingsuitslag geen effect. Ook de olieprijs wijzigde nauwelijks.

Woensdag omstreeks 12.00 uur Belgische tijd was één euro 1,2804 dollar waard. Dat is meer dan de 1,2773 dollar dinsdagavond. Ook tegenover de yen verloor de dollar terrein: de munt was 117,53 yen waard tegen 117,68 dinsdagavond.

De Democratische oppositie is erin geslaagd een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te veroveren en stevent ook af op een meerderheid in de Senaat. Dit zal het voor de Republikeinse president George W. Bush lastiger maken om beslissingen door te drukken. Analisten verwachten dat de Democraten vooral een meer gematigde economische politiek zullen voeren, met minder lastenverlagingen waardoor de VS minder investeerders zullen aantrekken wat weegt op de wisselkoers van de dollar.

De impact van de verkiezingsuitslag op de beurzen was dan weer minimaal. In Tokio eindigde de beurshandel met winst. Op de belangrijkste Europese beurzen werden woensdagmiddag verliezen van ongeveer een half procent opgetekend. Maar dit had niets te maken met de Amerikaanse Congresverkiezingen, aldus analisten, maar met lokale invloeden, zoals winstnemingen omdat heel wat aandelen op een recordhoogte staan. De beurs van Wall Street opent pas later/woensdag, maar eindigde dinsdag nog met winst (+0,42%).

Beursanalisten zijn over het algemeen niet ongerust over de Democratische overwinning. Bertrand Lamielle die investeringsfondsen beheert bij het Franse B Capital: 'a priori zal er geen radicale wijziging komen. De problematiek in de VS van de aanhoudende tekorten op de begroting en de handelsbalans blijft bestaan'. De Republikeinse president zal wel moeten regeren met een Democratisch Congres. Sommigen beschouwen deze mogelijke politieke blokkade zelfs positief: het betekent dat er de volgende twee jaar nauwelijks wat zou veranderen voor bedrijven en investeerders.

Ook de oliemarkten reageerden woensdag nauwelijks. Sommigen hopen dat de Democraten een gematigder beleid gaan voeren in het Midden-Oosten, dé belangrijkste regio qua olie-uitvoer. In New York kostte een vat ruwe olie woensdagmiddag 59,09 dollar, een stijging met 16 dollarcent. In Londen werd een vat Brent-olie 15 cent goedkoper tot 58,63 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud