Ozondrempel uitzonderlijk vroeg overschreden

De ozonwaarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter is vrijdag op twee plaatsen overschreden. Dat de waarschuwingsdrempel zo vroeg op het jaar wordt overschreden, is heel uitzonderlijk. De laatste keer dat de drempel al in april werd overschreden is twintig jaar geleden.

(belga) Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zaterdag in een persbericht.

Zowel in Luik als in Engis (Luik) werden vrijdagavond ozonwaarden tot 188 microgram per kubieke meter gemeten. Daamee werd de drempelwaarde van 180 microgram/m3 overschreden. Bij de overschrijding van die waarde moet de bevolking geïnformeerd worden.

De hoogste waarde in Vlaanderen werd opgemeten in Idegem (Geraardsbergen), met name 171 microgram/m3, in het Brusselse waren er waarden tot 169 microgram/m3 in Ukkel en Sint-Agatha-Berchem.

Ook zaterdag is de kans groot dat de drempelwaarden worden overschreden. De hoogste concentraties worden verwacht in de provincies Antwerpen en Limburg. Zondag worden geen overschrijdingen verwacht, het wordt dan iets minder warm.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, enz.) wordt geadviseerd om geen ongewone lichamelijke inspanningen te doen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Uitzonderlijk in april: zonnekloppers aan het Sint-Annekestrand in Antwerpen (foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud