Panamarenko kondigt einde carrière aan

(tijd) - Kunstenaar Panamarenko zet een punt achter zijn artistieke carrière. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt bij de opening van zijn retrospectieve in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.

Panamarenko (foto: belga) , echte naam Henri Van Herreweghe, werd wereldberoemd met vernuftige en tegelijk poëtische kunstwerken als de zeppelin Aeromodeller, de duikboot Panama en de waterboot Scotch Gambit.

De 65-jarige kunstenaar vindt dat hij genoeg kunstwerken heeft gemaakt en hij weet naar eigen zeggen niet meer waar hij ze moet opbergen.

De retrospectieve rond Panamarenko loopt van 30 september tot 29 januari in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel.

Aan de grootschalige tentoonstelling is een voorbereiding van twee jaar voorafgegaan. 'Zo moest er niet alleen op zoek gegaan worden naar voldoende plaats om de monumentale kunstwerken te plaatsen, maar er mochten ook geen vergissingen gemaakt worden als de werken ter plaatse werden gebracht. Ook moesten we werken bijeen brengen die zich een beetje overal ter wereld bevinden. Om een enorm werk van Panamarenko in elkaar te steken, moet je ook over de nodige documenten beschikken, zodat je de werken bijvoorbeeld niet achterstevoren monteert', legt tentoonstellingscommissaris Frederik Leen uit.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud