Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Elke marktkramer en foormens zal het beamen: als je geld wil verdienen, moet je de mensen geven wat ze willen. Met dat motto stevig in de oren geknoopt, besliste Disney drie jaar geleden een vervolg te breien aan 'Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl'. De studio zette er meteen twee op stapel, twee films die in één ruk gedraaid konden worden, met een jaar verschil in de zalen gebracht zouden worden en het publiek naar meer zou doen smachten.

(tijd) Te oordelen naar de cijfers die 'Dead Man's Chest' bij elkaar weet te ronselen, had Disney het bij het rechte eind. Het betekent echter ook dat dit tweede deel geen afgewerkt verhaal vertelt, en dat voel je eigenlijk sneller dan je zou willen. Omdat het een vervolg op een blockbuster betaamt om het plezier dat de kijker aan het origineel beleefde zoveel mogelijk te herhalen, moest ook 'Dead Man's Chest' twee en een half uur lang worden, en dat is een stuk meer dan het avontuur kan dragen. Voor het overige kan je zo de ingrediënten zien waarmee scenaristen Ted Elliott en Terry Rossio aan de slag moesten.

Elk personage dat de eerste film overleefd had, moest opnieuw een substantieel aandeel krijgen, waardoor het verhaal soms vreemde bokkensprongen maakt. De voorrang moest natuurlijk gaan naar de sjofele piratenkapitein Jack Sparrow, dankzij Johnny Depp ontegensprekelijk het je-ne-sais-quoi dat 'Pirates of the Caribbean' van gelijkaardige groots opgezette avonturen onderscheidt. De plot moest bovendien zoveel mogelijk exotische-broeierige-sfeervolle locaties aandoen, uitgebreid gaan vissen in zeevaarderslegenden en weer het evenwicht zoeken tussen (niet al te erge) huiver en humor.

Omdat marktonderzoeken hadden uitgewezen dat de vrouwen sowieso meer in Johnny Depp dan in Orlando Bloom geïnteresseerd zijn, hoefden de romantische verwikkelingen tussen de dappere Will Turner en de mooie Elisabeth Swann niet zo nodig meer op de voorgrond. De krijtlijnen waren snel gezet en je moet het Elliott & Russo nageven dat ze, rekening houdend met de beperkte tijd die ze hadden, een aanvaardbaar script voor elkaar gekregen hebben.

'Dead Man's Chest' sjeest in een serieus tempo over het scherm zonder overhaast te lijken en ook al sprankelt het lang niet meer zo fris, je blijft er geamuseerd naar kijken, zeker met je kroost naast je. Het neemt echter niet weg dat regisseur Gore Verbinski en producent Jerry Bruckheimer de oordeelkundigheid hadden moeten hebben om al te artificiële spektakelscènes te schrappen.

Intussen komt zowaar ook een thematiek boven doorheen de 'Pirates'-verhalen. De grote boosdoener in dit deel is een afgevaardigde van de Oost-Indische Compagnie, de eerste echte multinational die de aardbol heeft gekend. Dat die uit pure hebzucht de strijd aanbindt met een piraat (lees: het privé-initiatief) plaatst het verhaal in een heel ander daglicht.

Van Gore Verbinski

Gebaseerd op de gelijknamige Disneyland-attractie

Met Johnny Depp (kapitein Jack Sparrow), Orlando Bloom (Will Turner), Keira Knightley (Elisabeth Swann), Bill Nighy (Davy Jones), Stellan Skarsgård (Bootstrap Bill Turner), Jack Davenport (Norrington), Tom Hollander (Cutler Beckett)

Speelduur: 2 uur en 30 minuten.

Ruben NOLLET

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud