Advertentie

Plant en Krauss domineren Grammy Awards

Robert Plant (links) en Alison Krauss met hun vijf Grammy's (foto epa)

Het duo Robert Plant en Alison Krauss heeft in de nacht van zondag op maandag in Los Angeles de 51ste editie van de Grammy Awards, de hoogste onderscheidingen op het vlak van muziek, gedomineerd. De vroegere frontman van Led Zeppelin en Krauss sleepten vijf prijzen in de wacht, waaronder die voor het beste album.

(belga) - "Ik ben van de kaart", zei de zestigjarige Plant toen hij de prestigieuze onderscheiding "album van het jaar" in ontvangst nam voor "Raising Sand", dat hij samen met country- en bluesgrassmuzikante Alison Krauss (23) heeft gemaakt. "Het is een leuke manier om een zondag door te brengen", voegde de vroegere zanger van Led Zeppelin eraan toe.

Voor de titel "album van het jaar" waren Plant en Krauss in competitie met Lil Wayne ("Tha Carter III), R n'B zanger Ne-Yo ("Year of the Gentlemen"), Radiohead ("In Rainbows") en Coldplay ("Viva la vida").

Het duo was ook goed voor de beste single ("Please read the letter"), de beste samenwerking inzake pop, de beste vocale samenwerking inzake country en het beste folkalbum.

Het zeven keer genomineerde Coldplay was alsnog goed voor drie grammy's: liedje van het jaar ("Viva la vida"), beste rockalbum en beste vertolking door duo of groep.

Acht keer genomineerd, won Lil Wayne vier prijzen: beste rapalbum, beste solo rapvertolking, beste rapvertolking in duo of groep en beste rapsong.

De 20-jarige Adele Adkins bleek de beste nieuwkomer te zijn, daarmee onder andere Duffy verslaand. Jennifer Hudson kreeg de trofee voor beste R n'B-album, blueslegende B.B. King (83) kreeg de prijs voor het beste traditionele bluesalbum, waarmee hij de vijftiende grammy uit zijn carrière op zak had.

Het Franse Daft Punk kreeg voor "Alive 2007" de prijs voor beste elektronisch of dance-album en voor "Harder Better Faster Stronger" de prijs van beste single in het genre.

In de Grammy Awards waren er onderscheidingen in 110 categorieën, van klassieke muziek over heavymetal tot polka. Opmerkelijke vertolker was Paul McCartney die met drummer Dave Grohl van de Foo Fighters "I saw her standing there" bracht.

Opvallende afwezige tijden de 3 1/2 uur durende ceremonie was zangeres Rihanna. Haar optreden werd op het laatste nippertje afgezegd terwijl haar vriendje en zanger Chris Brown zich had aangemeld bij de politie die hem verdenkt van agressie. De politie weigerde informatie van de krant Los Angeles Times te bevestigen dat het slachtoffer Rihanna zelf was. Volgens haar woordvoerder maakt de twintigjarige ster het "goed". Brown (19) kwam mits een borg van 50.000 dollar weer vrij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud