PlayStation3 promoot vooral Blu-ray

Na de introductie in de VS en Japan in november van vorig jaar komt de PlayStation3 (PS3) eindelijk ook in Europa op de markt. Door technische en logistieke problemen slaagde eletronicagigant Sony er niet in de nieuwe spelconsole vorig jaar in een keer wereldwijd te lanceren.

Sony zal eind deze maand niettemin wereldwijd zes miljoen exemplaren van de nieuwe console hebben verkocht. Daarmee komt het volgens marktonderzoeker NPD Group op de derde plaats van het aantal verkochte nieuwegeneratiespelconsoles, na Microsoft met de Xbox 360 en Nintendo met de Wii.

Dat blijkt ook uit de verkoopcijfers van de maand februari in de VS. De PS3 ging 127.000 keer over de toonbank, tegenover 228.000 voor de Xbox 360 en 335.000 voor de Wii. In de VS werden er volgens NPD in februari overigens nog dubbel zoveel exemplaren van zijn voorganger PlayStation2 verkocht: 295.000.

Voor de Europese lancering zijn er 1 miljoen PS3's beschikbaar. De Benelux moet het bij de lancering stellen met 54.000 exemplaren, waarvan er al 44.000 in voorverkoop zijn verkocht. Waarnemers verwachten echter geen serieuze tekorten, want Sony brengt bij ons voorlopig alleen de duurste versie van de PS3 op de markt. Die kost 599 euro en is daarmee een pak duurder dan zijn belangrijkste concurrenten. De Xbox 360 is verkrijgbaar vanaf 280 euro, terwijl de Wii 248 euro kost.

De duurdere versie van de PS3 heeft een interne harde schijf van 60 GB, een draadloze WiFi-netwerkverbinding en een Blu-ray dvd-speler. De PS3 is daarmee de goedkoopste Blu-ray dvd-speler die op de markt te vinden is. Het spelgedeelte krijgt de klant er als het ware gratis bij. Sony hoopt op die manier zijn nieuwe dvd-formaat, dat vijf keer meer opslagruimte biedt dan het oude, tot een succes te maken. Het wil ook het concurrerende, maar technisch vergelijkbare HD-DVD-formaat de loef afsteken. Microsoft bracht onlangs een externe HD-DVD-speler uit als optie voor zijn Xbox 360 console.

Nieuwe software

De Europese versie van de PS3 heeft in tegenstelling tot de Amerikaanse geen speciale chip aan boord om de console beter compatibel te maken met zijn voorganger, de PS2. Veel oudere games draaien daarom niet op Sony's nieuwe spelconsole. Microsoft kende na de lancering van de Xbox 360 gelijkaardige problemen: ook daar kon je de meeste oudere Xbox-games niet op spelen. Een software-update verhielp na enkele maanden een aantal van die problemen. Ook Sony probeert de incompatibiliteit met oudere games door een softwareupdate te verhelpen. Die was al bij de start beschikbaar, maar de consoles die in de winkels liggen, hebben de nieuwe software nog niet aan boord. Klanten zullen hun PS3 daarom direct na aankoop via het internet moeten updaten, willen ze de oudere games kunnen spelen. Meer dan 1.200 oudere PS2-games zouden dankzij de nieuwe firmware werken op de Europese versie van de PS3.

Er is nog een verschil tussen de Europese en Amerikaanse versies van de PS3: de prijs. De spelconsole is in Europa omgerekend 60 euro duurder.

Postzegel

Nogal wat geavanceerde snufjes van de nieuwe spelconsole zullen pas door toekomstige games worden gebruikt. Het is momenteel nog heel duur om de geavanceerde processor van de PS3 te produceren, maar die productiekosten zouden na verloop van tijd moeten dalen. De door ingenieurs van IBM, Toshiba en Sony ontworpen PS3-processor is niet veel groter dan een postzegel, maar bevat in totaal negen verschillende uitvoeringskernen. Daardoor kan het apparaat in echte tijd complete virtuele hogeresolutiebeelden genereren, wat voor een veel realistischere spelbeleving zorgt.

Momenteel zijn er echter nog geen games verkrijgbaar die de mogelijkheden van de processor volledig benutten. Toch kun je bij games die zowel op de PS3 als de Xbox 360 draaien, al subtiele verschillen zien tussen beide consoles. In Armored Core 4, dat in april op de markt komt, is in een bepaalde scène bijvoorbeeld de wand van een donkere tunnel alleen zichtbaar op de PS3 en niet op de Xbox 360. Dankzij dat op het eerste zicht pietluttige detail kunnen verwoede gamers op de PS3 gemakkelijker zonder kleerscheuren door de tunnel vliegen en dus sneller hogere niveaus behalen.

De geavanceerde videomogelijkheden van de PS3 komen echter pas volledig tot zijn recht op een hogeresolutiescherm. Slechts een beperkt aantal games kan zo'n dergelijk scherm aan, al neemt dat aantal wel snel toe. Nog een nadeel is de hoge prijs van de PS3-games die allemaal standaard op Blu-ray discs worden uitgebracht. Daardoor kost een nieuw PS3-game gemiddeld 68 euro. Nieuwe games op gewone dvd's voor de Xbox 360 zijn enkele euro goedkoper.

Belangrijker is dat er voor de Xbox 360, in tegenstelling tot voor de PS3, al een ruim gamma games van ongeveer 30 euro bestaat. Sony zal sommige games voor de PS3 echter ook via zijn nieuwe Sony Network verkopen en die prijzen zullen iets lager liggen. De internetmogelijkheden van de PS3 zijn overigens in de prijs inbegrepen. Bij de Xbox 360 moet de gamer elk jaar 60 euro ophoesten om online met anderen te kunnen spelen.

Jozef Schildermans

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud