Polanski gearresteerd in Zwitserland

Foto Reuters

Regisseur Roman Polanski (76) is zaterdag bij het binnenkomen van Zwitserland gearresteerd. Dat hebben de politie en een vertegenwoordigster van het filmfestival van Zürich bevestigd.

(belga) - Reden voor de aanhouding is een in 1978 door de VS uitgevaardigd arrestatiebevel tegen de Frans-Poolse regisseur van films als 'Rosemary's Baby' (1968) en 'The Pianist' (2002), omdat hij zich in 1977 zou hebben vergrepen aan een minderjarige.

Vanavond zou hij in Zürich een prijs krijgen voor zijn gehele oeuvre. Maar die uitreiking is naar een nog niet bepaalde datum uitgesteld, aldus een communiqué van het filmfestival.

Polanski werd in 1977 in Los Angeles gearresteerd na een klacht van de ouders van een dertienjarig meisje. Hij pleitte toen schuldig aan 'onwettige seksuele betrekkingen'. Hij diende 'ter evaluatie' drie maanden in de gevangenis te zitten, maar zat 47 dagen uit.

Eind januari 1978 was er een ontmoeting tussen zijn advocaten en een rechter die liet verstaan dat hij de regisseur opnieuw achter de tralies zou brengen. De dag daarop nam Polanski het vliegtuig naar Europa. De tegen hem lopende procedure in Los Angeles werd nooit opgeheven. De regisseur heeft al meer dan dertig jaar geen voet op Amerikaanse bodem gezet.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud