Polonium vrij te koop op internet via VS

Polonium 210, het goedje dat in Londen de dood veroorzaakte van de Russische ex-agent Alexander Litvinenko, is op het internet vrij te koop voor inwoners van de VS, aldus een Franse commissie van onderzoek en onafhankelijke informatie over radioactiviteit (Criirad).

(afp) "Iedereen die in de VS woont en over 69 dollar beschikt (51,8 euro) kan via de internetsite van het bedrijf United Nuclear Scientific Supplies, op het internetadres http://www.unitednuclear.com/isotopes.htm, 3.700 becquerels (Bq) polonium 210 kopen", aldus de Franse Criirad. "Geen enkele rechtvaardiging wordt gevraagd, alles is eraan gedaan om de aankoop zo makkelijk mogelijk te maken."

De voormalig Russisch geheim agent is na een doodstrijd van drie weken in Londen gestorven aan een vergiftiging met polonium 210. Die stof is uiterst radioactief.

Het bedrijf dat de polonium 210 via internet verkoopt, vermeldt dat de verkoop ervan volledig legaal is gezien de vrije verkoop van radioactieve stoffen lager ligt dan de vastgelegde dispensatiedrempel door de NRC (Nuclear Regulatory Commission). Dat Amerikaans agentschap regelt alles wat nucleaire zaken betreft.

De Franse commissie vraagt met aandrang de reglementering te herzien wat deze substantie betreft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud