Premier Balkenende reageert 'vol afschuw'

(belga) - De Nederlandse premier, Jan Peter Balkenende, heeft dinsdag 'met grote afschuw' kennisgenomen van de moord op Theo van Gogh. 'Onze gedachten en ons medeleven zijn bij zijn familie, vrienden en collega's', meldde de premier dinsdag in een verklaring. Ook koningin Beatrix heeft dinsdag 'geschokt en ontzet' gereageerd, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Balkenende is dinsdag vervroegd bijeengekomen met de Nederlandse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, Pat Donner en Johan Remkes voor een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Omdat er nog onduidelijkheid is over de toedracht, benadrukte de premier voorzichtig te zijn met conclusies. 'Ik wil op iedereen een beroep doen om niet direct vergaande conclusies te trekken. De feiten moeten zorgvuldig op een rij gezet worden', aldus Balkenende. 'We moeten de opsporingsdiensten hun werk laten doen.'

Balkenende noemt Van Gogh 'een voorvechter van het vrije woord'. De premier stelt dat Nederland een land is waarin mensen voor hun mening kunnen uitkomen. 'Daar moeten we met elkaar voor staan', besloot hij.

Intussen reageren ook de verschillende fracties in de Tweede Kamer geschokt op het nieuws. 'De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het gebruik van geweld is niet de manier om te reageren als je het niet eens bent met iemands mening', aldus woordvoerster Laetitia Griffith van de liberale VVD.

22270479

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud