Programma Tour 2007 is bekend

In de Tour de France 2007 is de aankomst van de 16de etappe bovenop de Aubisque, maakte Christian Prudhomme, directeur van de grootste wielerwedstrijd ter wereld, donderdag in Parijs bekend bij de presentatie van de 94ste editie van de Tour.

Tourorganisator Christian Prudhomme - foto belga

(belga) - De Tour vertrekt op 7 juli voor een parcours over naar schatting 3.547 kilometer, en op 29 juli komt het peloton aan in Parijs. De renners rijden Frankrijk door in wijzerzin, met eerst de Alpen en dan de Pyreneeën.

Sinds het ontstaan van de Tour de France in 1903 was er nog maar een keer aankomst bovenop de Aubisque, namelijk in 1985. In de 94ste edities zijn de andere belangrijkste moeilijkheden nog twee ritaankomsten bergop (Tignes, Plateau de Beille) én twee lange individuele tijdritten (Albi en Angoulême).

Het aantal deelnemende ploegen moet nog vastgelegd worden, verklaarde Prudhomme, eraan toevoegend dat de teams aan de start die zullen zijn 'die het verdienen, vanuit sportief en ethisch standpunt'.

Na de start in Londen passeert de Tour in België, met aankomst van rit 2 in Gent en start van rit 3 in Waregem, en daarna trekt het peloton via de Bourgogne naar de Alpen.

In de Alpen staan twee bergritten geprogrammeerd (Cormet de Roselend voor de rustdag in Tignes; daarna Iseran en Galibier via de noordkant), en na ritten in Marseille, Montpellier en Castres volgt op 21 juli de eerste lange tijdrit (54 km) in Albi.

De Pyreneeën worden in drie stukken afgewerkt, met op de eerste dag de Plateau de Beille en daarna een lange rit over onder meer de nieuwe Port de Balès naar Loudenvielle-Le Louron. Na de tweede rustdag, in Pau, werken de renners het derde luik van de Pyreneeën af, met een erg zware etappe die door Spanje en over de port de Larrau, de col de la Pierre Saint-Martin en de col de Marie-Blanque trekt, en die eindigt met de Aubisque.

Daarna wordt naar de Charente gereden voor de tweede tijdrit (Cognac-Angoulême), de dag voor de slotrit naar de Champs-Elysées.

Prudhomme, de opvolger van Jean-Marie Leblanc, meent 'dat de grote evenwichten gerespecteerd zijn' in het parcours. Hij weerlegde nogmaals het argument van de dopingbestrijders dat een zware Tour dopinggebruik in de hand zou werken: 'Is er in de atletiek meer doping in de marathon dan in de 100m?'.

De film van de Tour 2006, waarvan de winnaar nog steeds niet bekend is omdat de procedure tegen de Amerikaan Floyd Landis (positief bij een dopingcontrole) nog steeds loopt, overliep zoals steeds de grote momenten van de wedstrijd. De film werd afgesloten met het beeld van een gebroken spiegel op de foto van Landis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud