Promotiecampagne voor 'Nieuwe Vlaamse Film'

(belga) - Er staat een golf nieuwe Vlaamse speelfilms voor de deur. Op nog geen drie maanden tijd komen vijf nieuwe Vlaamse speelfilms in de bioscopen. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) dat al die films mee subsidieerde, neemt de gelegenheid te baat voor een promotiecampagne rond 'de nieuwe Vlaamse film' op de tv, in de filmzalen en in de pers.

Volgende week woensdag 12 oktober opent in 38 zalen tegelijk de komedie 'Verlengd weekeind' van Hans Herbots. Gespreid over drie maanden volgen de Vlaams-Duitse coproductie 'De Bloedbruiloft' van Dominique Deruddere (release 26 oktober), 'Suspect' van de tandem Ivan Boeckmans-Guy Lee Thys (release 9 november), het speelfilmdebuut van Fien Troch 'Een ander zijn geluk' (7 december) (foto: eenanderzijngeluk.be) en de nieuwste van Jan Verheyen, 'Buitenspel' (21 december).

Tussendoor (2 november) komt nog de speelfilm 'Miss Montigny' in de bioscopen, een Franstalige productie die in Wallonië speelt, maar die geregisseerd werd door de Vlaamse cineast Miel Van Hoogenbemt, met veel VAF-geld.

"De campagne wil tonen dat 'De Zaak Alzheimer' geen eendagsvlieg was en dat de Vlaamse film het hele palet bestrijkt: van een intimistisch verhaal over de auteursfilm tot een grootpublieksfilm", zo zei VAF-directeur-intendant Luckas Vander Taelen die de campagne donderdag aan de pers voorstelde. Volgens VAF-promotiechef Christian De Schutter is het de bedoeling enerzijds het publiek warm te maken voor de eigen filmproductie en hen anderzijds bewust te maken van de rijke variatie binnen de Vlaamse film.

De campagne focust dan ook op 'verrassend', 'verfrissend' en 'veelzijdig'. Een spot van 30 seconden met flitsen uit alle vijf films is vanaf volgende week op de Vlaamse tv-zenders (Eén, Canvas, VTM, Kanaal 2, JIM, VT4, VIJFtv en Vitaya) te zien; er komt een gelijkaardige trailer in de bioscopen en de kranten De Standaard en De Tijd stelden advertentieruimte ter beschikking. Ook Telenet sponsort. Omdat al die medewerking gratis is, kost de hele campagne het VAF uiteindelijk niet meer dan 5.000 euro.

Alle spots en advertenties verwijzen naar de speciaal voor de actie opgestarte website vlaamsefilm.be . Die bevat naast tekst- en beeldinformatie over de nieuwe Vlaamse films ook wedstrijden en een overzicht van dvd's van Vlaamse films met de mogelijkheid die on line te bestellen. De website zou vanaf 10 oktober compleet te raadplegen zijn.

De Vlaamse filmmakers zelf, zien de collectieve promotie voor hun werk wel zitten. "Vergelijk het met een straat waar verschillende goede cafés zijn, dat trekt ook meer volk en dat is goed voor iedereen", aldus Dominique Deruddere die zegt te weten waarover hij spreekt.

Voor wie een idee wil hebben hoe het Vlaamse filmmenu van de komende weken en maanden eruit ziet:

  • Hans Herbots vertelt in de komedie 'Verlengd weekeind' hoe twee ontslagen arbeiders een fabrieksdirecteur gijzelen
  • De zwarte komedie 'De Bloedbruiloft' van Dominique Deruddere, gebaseerd op de strip van tekenaar Hermann en scenarist Van Hamme, gaat over een huwelijksfeest dat na een banale ruzie escaleert in een regelrechte oorlog
  • 'Suspect' is een intelligente satire op een na Dutroux denkbare heksenjacht op alles wat maar op pedofilie lijkt en tegelijk een aanklacht tegen de rol van de media
  • Fien Trochs auteursfilm 'Een ander zijn geluk', speelt in een banale wijk die verstoord wordt door een vluchtmisdrijf
  • 'Buitenspel' van Jan Verheyen, een remake van de Nederlandse prent 'In Oranje', is geen film over voetbal, maar voetbal is het decor voor het verhaal van een kleine jongen met een grote droom.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud