Racing Genk na uppercut uitgeschakeld in UEFA Cup

(tijd) - Racing Genk is er niet in geslaagd de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi te bereiken. Het verloor de terugwedstrijd in de eerste ronde met 0-1 van het Bulgaarse Litex Lovech, nadat de heenwedstrijd op 2-2 was geëindigd. Een slordig en ongeïnspireerd Genk werd koud afgemaakt op een counter van de Bulgaren.

Door de blessures van Gert Claessens, Orlando Engelaar, Koen Daerden, Thomas Chatelle, Hans Cornelis en Gonzague Vandooren kon Racing Genk-trainer Hugo Broos niet beschikken over een half basiselftal. Een stevig vertimmerd Genk begon na de 2-2 uit de heenwedstrijd in Bulgarije met de zekerheid dat ook een 0-0 of 1-1 kwalificatie voor de groepsfase van de UEFA Cup zou opleveren, maar Broos stuurde met Nenad Stojanovic, Bob Peeters en Kevin Vandenbergh toch een driekoppige voorhoede het veld op.

In een halfleeg Fenix-stadion leverde dat niet de verhoopte aanvalsdrift op. Genk speelde statisch en traag, vooral in de defensie werd veelvuldig knullig balverlies geleden, en door de slordige opbouw werden de spitsen slechts moeizaam bereikt. Het duurde tot de twintigste minuut voor Vandenbergh de eerste kans van de wedstrijd vanuit een scherpe hoek op de Bulgaarse doelman knalde. Net voor rust plaatste Tom Soetaers een vrije trap net naast.

Genk probeerde na de pauze wat meer druk te zetten, maar dat leverde Litex Lovech meteen ook counterkansen op. Sandrinio strafte een defensieve fout af en bracht de Bulgaren 0-1 voor. Genk was compleet van slag en de 0-2 was dichterbij dan de gelijkmaker, maar Moons en de slordige afwerking van de Bulgaarse spitsen beslisten er anders over. De fusieclub poogde in de slotfase druk te zetten, maar de broodnodige gelijk-maker bleef uit. Mirsad Beslija kwam nog dichtbij, maar zijn knal strandde op de paal.

De uitschakeling zal vooral hard aankomen in de Genkse bestuurskamer. Voorzitter Jos Vaessen rekende op een doorstoot naar de groepsfase van de UEFA Cup om de fusieclub Europees weer op de kaart te zetten. Bovendien zou een deelname aan de groepfase twee extra Europese thuiswedstrijden hebben opgeleverd, goed voor een opbrengst van 1,5 tot 2 miljoen euro.

Het is pas het tweede seizoen dat de UEFA Cup wordt gespeeld met een poulesysteem. De eerste drie van elke groep stoten door naar de 1/16de finales, waar ze het gezelschap krijgen van de acht derdes uit de groepsfase van de Champions League. Vorig jaar bereikten SK Beveren, Standard Luik en Club Brugge de groepsfase, maar geen enkele Belgische club kon de 1/16de finales van het toernooi bereiken.

De wedstrijd Marseille-Germinal Beerschot was bij het ter perse gaan nog niet afgelopen. Er kwamen verlengingen aan te pas. DV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud