Record voor Koons bij Christie's

©AFP

Een sculptuur van de hedendaagse kitschkunstenaar Jeff Koons is maandagavond bij Christie's Londen voor een recordbedrag van 12,9 miljoen pond (16,3 miljoen euro) onder de veilinghamer gegaan. 'Balloon Flower (Magenta)' is een 2,75 meter hoog (3,5 meter volgens het communiqué van Christie's) werkstuk in roestvrij chroomstaal en toont een samengeknepen ballon in de vorm van een bloem.

(belga) - Op de veiling van naoorlogse en hedendaagse kunst deden ook de usual suspects, de Britse neo-expressionisten Francis Bacon en Lucian Freud, het bijzonder goed. Koons ziet in de bloem "het symbool dat het leven voortgaat".

'Balloon Flower' was evenwel niet het duurste werk van de veilingavond: die eer ging naar 'Three Studies for a Self Portrait', een zeldzame zelfportret-triptiek die Bacon in 1975 in Parijs schilderde na het overlijden van zijn homovriend George Dyer. De 'Drie Studies' leverden 17,3 miljoen pond (21,7 miljoen euro) op.

Een werk van de 86-jarige Lucian Freud, 'Naked Portrait with Reflection', ging voor 11,8 miljoen pond (14,9 miljoen euro) van de hand. Dat is het op een na hoogste bedrag dat ooit voor een werk van de kleinzoon van de beroemde psychiater uit Wenen is opgehoest. Bij de voorjaarsveiling in New York, begin juni, haalde Freuds levensgrote portret van een naakte, slapende vrouw een recordbedrag voor een nog levend kunstenaar.

En zo blijft de kunstwereld het, ondanks of dankzij de dreiging van een economische recessie, uitstekend doen. Vorige week nog zorgden Christie's en Sotheby's, de venduhuizen die onder hun beidjes 90 procent van de globale kunstmarkt beheersen, op drie veilingavonden in Londen van impressionisten en modernen voor een gezamenlijke omzet van 375 miljoen euro - een Europees record.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud