Recordprijs voor schilderij van Rubens tijdens Zweedse veiling

In Zweden heeft een werk van de Vlaamse grootmeester Pieter Paul Rubens, dat geseind stond als vermist, een recordprijs opgebracht. De verkoop vond plaats in een veilinghuis in het Zweedse Uppsala.

(belga) De startprijs van het werk, waarop een scène van de Romeinse godin van de jacht Diana staat afgebeeld, was amper 15.000 kroon (1.327 euro). Volgens de catalogus van het Zweedse veilinghuis zou het doek geschilderd zijn door een van de studenten van Rubens.

De Zweedse kunstexpert Henry Avar dacht daar anders over toen hij het werk in Uppsala zag. Nadat hij er enkele literaire werken op na had geslagen zei Avar op de Zweedse radio dat het schilderij van Rubens was en als vermist gemeld stond. Andere kunstexperts maakten de zelfde conclusie.

De bieding van op het schilderij, waar godin Diana en haar entourage op afgebeeld staat, eindigde op 16,6 miljoen kroon (12,5 miljoen euro). Volgens Avar is het al de derde keer in drie jaar tijd dat een schilderij van Rubens verkeerd geklasseerd staat.

Mede-eigenaar van het veilinghuis in Uppsala, Knut Knutson, zei dat de som overweldigend was en was verlegen over de vergissing. Het was een Zweeds stel dat het schilderij van de Vlaamse meester op de kop kon tikken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud