Registratie Vlaams literair erfgoed verloopt moeizaam

Ongeveer een jaar na de oprichting van een Vlaams platform voor literaire erfgoedbeheerders is er nog veel werk aan de winkel wat betreft de registratie en ontsluiting van de verschillende Vlaamse literaire collecties. In het platform bundelen elf Vlaamse schrijvershuizen en literaire musea de krachten.

(belga) Het Antwerpse AMVC Letterenhuis, het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands, het Herman Teirlinckhuis in Beersel, het Literair Museum Hasselt, het Louis Paul Boonmuseum in Aalst, het Gentse Maurice Maeterlinckkabinet, het Stijn Streuvelshuis in Ingooigem, het Lierse Timmermans-Opsomerhuis, het Cyriel Verschaevemuseum in Alveringen, het Brugse Guido Gezellemuseum en het René de Clercqmuseum uit Deerlijk wilden samen hun literair erfgoed aan een breed Vlaams publiek presenteren en tevens de literaire musea meer op de kaart zetten.

Sinds oktober is een fulltime coördinerende medewerker aangeworven om zich met het registratieluik bezig te houden. Daarvoor maakte minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) eind juli een budget van 60.000 euro vrij.

"Het project kan als vernieuwend worden beschouwd omdat er zowel archivalische als museale collecties in worden betrokken. In een eerste fase werd een registratieplan opgesteld, waarin rekening wordt gehouden met de diversiteit in de collecties en met bestaande registratie-initiatieven. Een beter inzicht in literaire collecties is de basis om het Vlaamse literair erfgoed beter zichtbaar te maken", reageert Nathalie Fransen, conservator van het Provinciaal Museum Emile Verhaeren.

"We zijn sindsdien goed op weg. Vooral het AMVC verricht goed werk en heeft een degelijke database, maar voor de andere partners ligt het niet zo evident. In maart 2007 moeten we weer een subsidieaanvraag indienen. Hopelijk krijgen we, afhankelijk van onze noden, dan ook steun van de Vlaamse Gemeenschap", besluit Fransen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud