Renaultrijders kozen voor Ségolène Royal

Eigenaars van Renaultwagens hebben tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen eerder voor Ségolène Royal dan voor Nicolas Sarkozy gestemd. Bezitters van een Peugeot of een Citroën deden dan weer de omgekeerde keuze.

(belga) Dat blijkt uit een zondag afgenomen peiling bij het verlaten van de kiesbureaus voor het Franse autoblad Argus de l'automobile.

De verschillen zijn niet zeer uitgesproken, maar wel een realiteit. Volgens het onderzoek bij 5.009 kiezers stemde 29 procent van de Renaulteigenaars voor de socialiatische kandidate, tegen 25 procent voor Sarkozy, de winnaar van de eerste ronde. François Bayrou kreeg de steun van 20 procent van de Renaultrijders, de uiterst rechtse Le Pen 10 procent.

'Er blijft een Renaulteffect bestaan, een symboliek rond het merk', aldus het onderzoeksbureau CSA in de donderdageditie van het tijdschrift. 'De auto blijft nog steeds een extern teken van toebehoren tot een groep, van herkenning', aldus het instituut.

PSA, met de merken Peugeot en Citroën, neigde dan weer naar Sarkozy. Tweeendertig procent van de eigenaars van een Peugeot gaven hun stem aan de kandidaat van de huidige UMP-meerderheid, tegen 28 procent voor Royal en slechts 14 procent voor zowel Bayrou als Le Pen. Van de Citroënrijders koos 30 procent voor Sarkozy, 24 procent voor Royal, 17 procent voor Bayrou en 13 procent voor Le Pen.

Eigenaars van een buitenlands merk stemden in meerderheid voor Sarkozy (38 procent), tegen slechts 21 procent voor de socialistische kandidate en 18 procent voor Bayrou. Sarkozy scoorde het best bij eigenaars van Ford (42 procent) en Toyota (39 procent).

Eenendertig procent van de personen zonder wagen stemde zondag voor Royal, tegen 25 procent voor Sarkozy, Bayrou (24 procent) en Le Pen (7 procent).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud