Advertentie

RTBF start televisiedebatten "Wat wil Vlaanderen"

De Franstalige openbare omroep RTBF zendt vanavond (woensdag) een eerste debatavond "Wat wil Vlaanderen nu eigenlijk" uit. De uitzending volgt op de omstreden RTBF-docufictie die België eind vorig jaar deed opspringen. Toen had Vlaanderen zogezegd eenzijdig haar onafhankelijkheid uitgeroepen.

(belga) In het stadhuis van Gent startten gisteren/dinsdag de opnames. Daarin moesten politici, maar ook mensen uit het politieke, culturele en economische leven én gewone burgers, hun mening over Wallonië, Vlaanderen en diens vermeende drang naar meer autonomie kenbaar maken. De debatten - er komen er drie - worden doorspekt met reportages, onder meer eentje over zwembadbouwer en zakenman Willy Naessens.

De opname werd dinsdag muzikaal ingezet met een Franse song door de Vlaamse groep Zita Swoon. Daarvoor belichtte de zender in ijltempo het Vlaamse muziek- en medialandschap, met onder meer aandacht voor K3, Will Tura, Clouseau, Helmut Lotti, Laura Lynn, "Flikken", "FC De Kampioenen", Debby & Nancy en "De Laatste Show".

Afgaand op de openingsvragen van de copresentatrice zijn dit enkele van de clichés over Vlaanderen die aan de overzijde van de taalgrens leven: de Vlaming is racist, gesloten en minder "zoenerig". Sami Zemni van het Centrum voor Islam in Europa mocht antwoorden, net als de "zwarte" schepen van Sint-Niklaas, die in het nieuws kwam omdat enkele koppels niet door hem gehuwd wilden worden.

Een andere zorg van de RTBF-reportage is inschatten hoe wijdverbreid het Vlaams streven is. Zanger Ozark Henry gaf aan dat veel jongeren niet wakker liggen van meer Vlaamse autonomie. "Vous êtez une espèce en voie de disparition?", was het laconieke antwoord van de copresentatrice.

Auteur Guido Fonteyn nuanceerde. Volgens hem wil het gros van de Vlamingen wel meer bevoegdheden. UGent-prof Carl De Vos schetste hierin het meningsverschil tussen de Vlaamse partijen en een "cijferman" toonde aan dat ondernemers overwegend unitair zijn, al is het maar om de handelsrelaties met Wallonië niet te verstoren.

Kopstukken uit de Vlaamse en nationale politiek mochten na een reportage over jonge, hardwerkende Antwerpse starters zich uitspreken over de regionalisering van de arbeidsmarkt. "Een noodzakelijke stap", aldus Eric Van Rompuy (CD&V), "want onze arbeidsmarkt ontwikkelt zich totaal verschillend". Subsidiariteitsprincipe hanteren, aldus Geert Lambert (Spirit).

"Wallonië zou blij moeten zijn dat ze de wapens in handen krijgen om de werkloosheid aan te pakken", vindt Patrick Vankrunkelsven (Open vld), hierin bijgetreden door Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a). "Twintig jaar lang is de kloof gegroeid tussen de werkloosheid in Brussel en Wallonië enerzijds en Vlaanderen anderzijds gegroeid. Er is iets mis met de constructie".

Een Unizo-enquête onderstreepte de wil van de meeste kmo's om te regionaliseren. Van Eetvelt: "Maar er is geen onderneming die zegt, doorbreek maar de solidariteit". Een reactie op ACV-kopman Cortebeeck, die in de uitzending zijn schrik uitsprak dat regionalisering gelijk staat met het wegvallen ven wederzijdse solidariteit.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud