Ruimtestation ISS even ontruimd vanwege ruimteschroot

Foto AFP/NASA ©AFP

De drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation hebben donderdag bij wijze van voorzorgsmaatregel in verband met een dichte passage van ruimteschroot tijdelijk plaats moeten nemen in een Sojoez-reddingscapsule, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Alle gevaar is ondertussen geweken.

(belga) - De Amerikaanse gezagvoerder Mike Fincke, de Russische vluchtingenieur Joeri Lontsjakov en de Amerikaanse astronaute Sandra Magnus moesten hun woonst om 17.35 uur Belgische tijd evacueren omdat er gevaar voor een botsing bestond met ruimteschroot. De drie namen plaats in een Sojoez die altijd aan het ISS hangt als reddingssloep. De luiken gingen evenwel niet hermetisch dicht.

Tien minuten later werd het alarm weer opgeheven en mocht het trio naar het ISS terugkeren, aldus de NASA in een communiqué. Het ruimteschroot was toen al weer ver genoeg.

De evacuatie gebeurde bij wijze van voorzorg omdat het te laat was om het ruimteschroot helemaal te ontwijken. Het kritieke punt was om 17.39 uur en de passage zou op 4 km afstand gebeuren, aldus de gezaghebbende website space.com dat eraan toevoegt dat de drie ruimtevaarders het schroot niet hebben gezien.

Zo'n evacuatie gebeurt zelden. In geval van te dichte nadering van objecten komen meestal de raketmotoren van het station tot ontbranding, om zich uit de voeten te maken. Het is onduidelijk waarom er in dit geval niet vroeger alarm is geslagen.

In 1997 vluchtten ook de drie opvarenden van het Russische ruimtestation Mir nadat een onbemande Russische cargo tijdens een experimenteel koppelingsmanoeuvre tegen de Spektr-module was geknald. Ondanks drukverlies keerde de bemanning naar de Mir terug en redde het complex door die lekgeslagen module af te sluiten van de rest van de spacemeccano.

Om welk ruimteschroot het donderdag ging, liepen de versies uiteen. Volgens het Franse persbureau AFP en de NASA ging het om een stuk van een satellietmotor, terwijl de Amerikaanse tv-zender CBS het had over brokstukken van een rakettrap.

Deskundigen waarschuwen al jaren voor mogelijke botsingen in de ruimte omwille van het toenemende ruimteschroot. Sinds op 10 februari een Amerikaanse en Russische satelliet daadwerkelijk zijn gebotst, is het fenomeen nog meer op de voorgrond geraakt, niet in het minst omdat er bij die onverklaarbare crash tientallen stukken schroot zijn bijgekomen.

In de nasleep van dat ongeval hebben deskundigen het risico van een botsing van het ISS met dat nieuwe schroot als gering bestempeld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud