Rusland lanceerde succesvol drie navigatiesatellieten

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft Rusland maandagavond succesvol met een Proton-raket drie navigatiesatellieten gelanceerd, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos dinsdag bekendgemaakt.

Een Glonass-navigatiesatteliet

(belga) - De Proton-K vertrok om 21.38 uur Belgische tijd, met in de nok van de krachtige drietrapsdraagraket drie Glonass navigatiesystemen.

Terwijl Europa met Galileo zijn eigen satellietnavigatiesysteem aan het uitbouwen is als antwoord op het Amerikaanse GPS, is Rusland aan een inhaalbeweging met zijn Glonass bezig door dit systeem in versneld tempo weer op peil te brengen en te moderniseren. In plaats van in 2012 (zoals oorspronkelijk gepland) moet het al in 2009 weer helemaal operationeel zijn, aldus de Russische minister van defensie Sergej Ivanov.

Glonass dateert van 1983 en bestaat nominaal uit een constellatie van 24 satellieten in drie orbitale vlakken. Maar het kan met achttien stuks ook volledig functioneren. Tot voor maandag waren er veertien stuks in de ruimte. Het betreft navigatiesatellieten van de eerste generatie en van een eerste opwaardering, Glonass-M.

Glonass-M heeft een levensduur van zeven jaar, heeft een tweede kanaal voor civiele gebruikers en biedt civiele en militaire gebruikers meer accuratesse, tot dertig meter. Een volgende generatie is van de klasse Glonass-K en zal een levensduur tot twaalf jaar hebben.

Volgens Ivanov onderhandelt een reeks landen, waaronder "naties met een grote bevolking", nu met Rusland om deel te nemen in Glonass "omdat die landen meer vertrouwen hebben" in Rusland (dan de VS en/of Europa). De vice-premier noemde Glonass een "belangrijk element van de Russische soevereiniteit". De ontvangstapparatuur zal zodanig worden ontwikkeld dat zij ook signalen van GPS en Galileo zal kunnen oppikken. "Dit betekent dat het (Glonasssysteem) niet alleen in Rusland maar op de hele wereldmarkt competitief zijn zal".

In november heeft het Russische ministerie van de defensie alle restricties opgeheven die er tot dan toe golden om de "belangen van de staat te beschermen".

De lancering van maandag was de 62ste van dit jaar. Zondag lanceerde van op Plessetsk in het noorden van Rusland een Sojoez-2 draagraket de Russische telecomsatelliet Meridian, aldus de woordvoerder van de Russische raketstrijdkrachten. In wezen is de satelliet militair van aard.

Woensdag is er de in principe laatste lancering, met name van een Sojoez met de Franse astronomische satelliet Corot waarin Belgiƫ ruim participeert.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud