Russische cellist Rostropovitsj overleden

De Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropovitsj is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn woordvoerster Natalia Dolleja meegedeeld. Rostropovitsj wordt beschouwd als een van de grootste cellisten aller tijden.

(belga/tijd) - De muzikant lag sinds 11 april in in het ziekenhuis nadat hij in februari al was opgenomen om voor kanker te worden behandeld, zo melden Russische media. In november vorig jaar had hij nog een operatie aan de lever ondergaan.

Rostropovitsj studeerde cello aan het conservatorium van Moskou en won verschillende prestigieuze prijzen in de jaren '40 en '50. In 1974 werd hij verbannen uit de Sovjet-Unie omdat hij het openlijk opnam voor de dissidente schrijver Alexander Solzjenitsyn, die hij ook vier jaar lang onderdak had geboden. Na drie jaar in de VS werd hij muzikaal leider van het National Symphony Orchestra in Washington.

In 1990, na de val van het communisme, keerde Rostropovitsj terug naar Rusland. Bij de val van de Muur in Berlijn gaf hij spontaan een concert aan de voet van de Muur.

Vorige maand was Rostropovitsj ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag nog aanwezig op een galabijeenkomst in het Kremlin, waar hij van president Vladimir Poetin de prestigieuze Orde van Dienst aan het Vaderland kreeg uitgereikt.

Wat Pablo Casals voor de cello was in de eerste helft van de twintigste eeuw, betekende Rostropovitsj voor het instrument in de tweede helft. De Rus paarde een grote, rijke en zingende cellotoon aan een intens doorleefde en steeds volmaakt integere interpretatie. Door zijn virtuositeit, muzikaliteit en warme persoonlijkheid was hij ook een inspiratiebron voor tal van componisten, met als bekendsten Sergej Prokofiev, Dmitri Sjostakovitsj en Benjamin Britten. Als geen ander heeft hij het cellorepertoire op die manier verrijkt. Hij laat een uitgebreide discografie achter waarin hij samenwerkt met topmusici als dirigent Herbert von Karajan of pianist Sviatoslav Richter.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud