Sabam hanteert nieuwe tarieven voor concerten

(belga) - Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, past vanaf 14 april nieuwe tarieven toe voor alle live muziekuitvoeringen. Er komt een specifiek tarief voor festivals en een tarief voor concerten. Sabam en de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) bereikten na intensieve onderhandelingen een overeenkomst over de kwestie.

Voor beide nieuwe tarieven wordt vanaf vrijdag het principe van 'degressiviteit' toegepast. Dat betekent dat het inningspercentage voor de auteursrechten daalt naarmate de exploitatieopbrengst stijgt. Met andere woorden, vanaf een bepaald bedrag bruto-ontvangsten dalen de tarieven voor auteursrechten. De tarieven starten aan 6 procent voor festivals en 8 procent voor concerten.

Bovendien kunnen beide tarieven voortaan worden aangepast volgens het aandeel van het repertoire dat door Sabam wordt beheerd. Concertorganisatoren die kunnen aantonen dat aanzienlijke delen van het uitgevoerde programma niet door Sabam worden beheerd, kunnen dus rekenen op een bijkomende tariefverlaging.

De FMiV, die de belangen van 45 festivals in Vlaanderen en Brussel behartigt, is verheugd met de nieuwe transparante tarieven. 'Het is de belangrijkste realisatie in ons tweejarig bestaan', zegt directeur Serge Platel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud