Schaaklegende Bobby Fischer overleden

©AFP

Bobby Fisher, de voormalige wereldkampioen schaken, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de nationale radio van IJsland vrijdag in Reykjavik bekend. De geboren Amerikaanse grootmeester, die al een tijdje ziek was, woonde sinds 2005 in IJsland. Fisher werd als een van de beste schakers ter wereld beschouwd.

(belga) - Fischer was van 1972 tot 1975 wereldkampioen schaken. Hij versloeg in 1972 na een legendarische wedstrijd de Russische uittredende kampioen Boris Spasski. Daarna verdedigde Fischer zijn titel niet.

De excentrieke Fischer raakte in 1992 in opspraak toen hij een boycot van de Verenigde Naties negeerde en tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië in Servië een match speelde tegen Spasski. De Verenigde Staten vaardigden later een internationaal arrestatiebevel uit tegen de schaakmeester wegens het overtreden van de VN-sanctie en vanwege een forse belastingsschuld.

In 2004 werd hij met een verlopen paspoort op de luchthaven van Tokio aangehouden. Fischer vocht zijn uitlevering aan en IJsland hield hem uit de brand. In 2005 kreeg hij de IJslandse nationaliteit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud