Soeur Emmanuelle op 99-jarige leeftijd overleden

Foto PhotoNews ©Photo News

De Belgische Soeur Emmanuelle, bijgenaamd 'de voddenraapter van Kaïro', is zondagnacht op 99-jarige leeftijd overleden in een rusthuis in het dorp Callian in het Franse departement Var. Ze was zeer populair in Frankrijk, waar ze vaak beschouwd werd als de vrouwelijke tegenhanger van de populaire Franse priester Abbé Pierre. Op 16 november zou ze 100 geworden zijn.

(belga) - Soeur Emmanuelle overleed in haar slaap, zei Trao Nguyen, voorzitter van de Asmae-Association Soeur Emmanuelle. Ze zou niet ziek geweest zijn, alleen maar "moe". In 1980, als tachtiger, stond ze nog aan de wieg van de organisatie, die duizenden kinderen helpt in landen als Egypte, Soedan en India. "Ze zal begraven worden in de grootste intimiteit, zoals ze zelf wou. In Parijs zal er binnenkort een herdenkingsmis plaatsvinden."

Soeur Emmanuelle werd geboren in Brussel in 1908 als Madeleine Cinquin, maar was vooral bekend in Frankrijk, waar ze herhaaldelijk verkozen werd tot een van de de populairste persoonlijkheden. Sinds 1993 verbleef ze in Frankrijk, nadat ze werd teruggeroepen door haar oversten van de religieuze congregatie van Onze-Lieve-Vrouw van het Franse Sion (Var).

Voordien verbleef ze meer dan twintig jaar lang in een sloppenwijk in Kaïro, waar ze leefde tussen de voddenrapers. Ze bouwde er scholen, kleuterscholen en ziekenhuizen. Na haar terugkomst in Frankrijk trok ze zich onder meer het lot aan van sans-papiers en daklozen. Vaak werd ze vergeleken met de Franse populaire priester Abbé Pierre. Geregeld kwam ze ook op televisie, waarbij ze geld probeerde in te zamelen voor haar goede doelen.

"Haar engagement overschreed de grenzen, zoals bij moeder Teresa", zei pater Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, in een reactie op haar overlijden. "Haar getuigenis toonde aan hoe de christelijke liefdadigheid erin slaagt om verschillen te overbruggen tussen nationaliteit, ras en religie."

Soeur Emmanuelle trad in 1931 toe tot haar religieuze orde. Een jaar later vertrok ze naar het Middellandse Zeegebied, waar ze ging les geven. Ze werkte in Turkije en Tunesië. In 1965 ontdekte ze Egypte. Toen ze als leerkracht op rust werd gesteld in 1971 besliste ze om zich te installeren in een sloppenwijk.

In 2005 kreeg Soeur Emmanuelle van Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker nog de titel van Grootofficier in de Kroonorde voor haar strijd tegen armoede.

Soeur Emmanuelle publiceerde verschillende boeken, waarvan het laatste verscheen in augustus: 'J'ai cent ans et je voudrais vous dire'. In het boek trekt ze lessen uit de jongste eeuw.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud