Sojoez met Franse Corotsatelliet gelanceerd

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is woensdag een Sojoez draagraket met de Franse astronomiesatelliet Corot gelanceerd, zo was rechtstreeks op het internet te volgen. De kunstmaan, waarin België prominent participeert, moet in het bijzonder op zoek gaan naar planeten buiten ons zonnestelsel.

(belga) Om 15.23 uur Belgische tijd vertrok op Bajkonoer de allereerste Sojoez 2-1b draagraket bij mistig weer. Vijftig minuten later moet de extra-trap Fregat de 630 kilo wegende Corot van het Franse ruimtevaartbureau CNES uitzetten.

De satelliet moet vanuit een polaire baan op 896 km hoogte 2,5 jaar lang het binnenste van sterren bestuderen en op zoek gaan naar Aarde-achtige planeten buiten ons zonnestelsel. Alhoewel Frankrijk het voortouw neemt in de volgens Bloomberg 170 miljoen euro kostende Corot, is het een internationale missie met participatie van het Europese ruimtevaartbureau ESA, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Brazilië.

De Belgische bijdrage voor de Corot bestaat in de levering door het Centre Spatial de Liège van een scherm dat de telescoop met een nooit geziene afscherming tegen het licht van de Aarde beschermt, en de levering van de sluiter van de telescoop. Het bedrijf Sonaca staat in voor de structuur van het platform dat de telescoop, de elektronica en de temperatuurregeling draagt.

Belgische astronomen zullen actief mee waarnemen en data verwerken.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud