Advertentie

Sonde Cassini stuurt ophefmakende foto's van Saturnus

De Amerikaanse sonde Cassini heeft verbazingwekkende foto's doorgestuurd van de planeet Saturnus met haar prachtige ringen, zo heeft de NASA bekendgemaakt en getoond op haar website.

(belga) Gedurende de twee voorbije maanden heeft de Cassini de planeet gekiekt vanop plaatsen ver boven en onder het hemellichaam. "Ziehier de foto's waarop wij al jaren wachten", zei Carolyn Porco, verantwoordelijke voor de optische instrumenten op het onbemande ruimtetuig. "Zeer hoog boven Saturnus navigeren en zijn ringen zien als een reusachtig leren medaillon geeft de indruk een totaal nieuwe wereld te exploreren... het is de adem afsnijden", aldus de wetenschapster van het Space Science Institute in Boulder (Colorado).

Sommige foto's zijn witzwart, andere zijn in kleur. Op www.nasa.gov/cassini pakte de NASA ook uit met een video waarop de ringen opduiken terwijl de Cassini zich vanuit het zuiden naar hoog in het noorden boven de planeet voortbeweegt.

De in 1997 gelanceerde Cassini-Huygens is een gezamenlijk project van de NASA, het Europese Ruimtevaartbureau ESA en het Italiaanse ruimtevaartbureau ASI. Het dubbele ruimtetuig kwam op 1 juni 2004 in een baan rond Saturnus na een reis van zeven jaar en 3,5 miljard km. De Europese Huygens is daarna geland op de Saturnusmaan Titan, de grootste van ons zonnestelsel.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud