Sopraan Elisabeth Schwarzkopf overleden

De beroemde operazangeres Elisabeth Schwarzkopf is dood. De sopraan met de 'buitengewoon mooie stem' overleed in de nacht van woensdag op donderdag in het Oostenrijkse Schruns. Zij werd 90 jaar.

(belga) Schwarzkopf geldt als één van de grootste sopranes van de twintigste eeuw, samen met Maria Callas en Victoria de los Angeles. Met name haar onovertroffen Mozart- en Richard Strauss-interpretaties -in het bijzonder de 'Rosenkavalier'- zijn in de muziekgeschiedenisboeken met gulden letters geschreven. Schwarzkopf zette ook een 'nieuwe standaard' neer voor de interpretatie van liederen van Mozart, Schubert, Schumann en Strauss (Vier Letzte Lieder).

In 1972 beëindigde zij haar carrière op de planken. In juni dit jaar werd zij nog met de Echo Klassik-prijs vereerd van de Duitse Phono-Akademie.

Elisabeth Schwarzkopf werd op 9 december 1915 in het Poolse Jarotschin (nu Jarocin) geboren, maar groeide op in Berlijn waar zij school liep en zanglessen volgde. In 1946 bestempelde dirigent Herbert von Karajan haar nog als 'wellicht de beste zangeres van Europa'. Daar was Schwarzkopf zich zelf ook van bewust: toen zij op een BBC-radioprogramma als gaste acht platen moest opnoemen die zij naar het bekende 'verlaten eiland' zou meenemen, koos de zangeres acht van haar eigen opnames.

In 1938 maakte Schwarzkopf haar debuut bij de Berliner Staatsoper, als tweede bloemenmeisje in Act II van Wagners 'Parzifal'. Schwarzkopf begon in 1942 haar carrière buiten Duitsland in de Wiener Oper en in Londen (debuterend met Mozarts Zauberflöte). Zij stond ook op de planken in de Milanese Scala, in Bayreuth en de New Yorkse Metropolitan Opera. In 1946 tekende zij een exclusief contract met platenmaatschappij EMI; zij huwde ook met EMI-baas Walter Legge. Door dat huwelijk verwierf zij in 1947 de Britse nationaliteit. In 1992 werd zij door de Queen bedacht met de onderscheiding 'Dame of the British Empire'.

Hoewel zij vooral in opera's schitterde -in het bijzonder in Cosi fan tutte, Verdi's Falstaff en Figaro's Bruiloft (Mozart) - bracht EMI van haar vooral 'champagne-operettes' uit.

In 1996 zorgde een Britse biografie, van de hand van Alan Jefferson, voor een domper op de Duitse levensvreugde. In die bio werd gesteld dat Schwarzkopf een geestdriftig lid van het NAZI-regime is geweest en uitstekende betrekkingen met de hoogste functionarissen van het Derde Rijk had.

Volgens de biografie was de gevierde diva in 1935 de leidster van de nationaal-socialistische studentenvereniging. Haar artistieke ster steeg dankzij die contacten als een komeet op de bühnes in Berlijn en Wenen, zonder dat zij de gebruikelijke 'leerperiode' in de provinciale theaters moest doorlopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud