Advertentie

Spaanse jongeren mogen alcohol blijven drinken

De Spaanse minister van Gezondheid, Elena Salgado, heeft haar wetsontwerp om minderjarigen te verbieden wijn en andere alcoholische dranken te drinken, ingetrokken na fel protest van de lobby's van de wijn- en bierproducenten.

(belga) Omdat Spanjaarden de risico's van roken wel willen erkennen, maar weigeren die van alcohol bij jongeren onder ogen te zien, wou Salgado een dergelijk wetsontwerp indienen.

De minister wilde niet alleen het alcoholgebruik van jongeren beperken, maar koesterde eveneens het plan om de reclame voor alcoholische dranken terug te dringen. Tussen 06u en 22u zou die reclame verboden worden in alle media. Ook in de buurt van scholen en sportzalen zou de reclame voor alcohol gebannen worden.

In september 2006 streek ze de sector en de wijnproducerende regio's al tegen de haren in. Verschillende politieke strekkingen wilden bier en wijn uit de wet houden.

Onder die druk stelde Salgado in februari een meer genuanceerde tekst voor. Reclame voor wijn kon nog, maar dan enkel als toeristische promotie voor een regio. Die versoepeling vonden de bierproducenten nog onvoldoende en ze eisten dezelfde toegevingen.

Volgens een nationaal gezondheidsonderzoek drinkt ongeveer 66 procent van de Spaanse jongeren tussen 14 en 18 jaar regelmatig alcohol tijdens het weekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud