Spaanse viering in het Vaticaan voor "martelaren" van de burgeroorlog

Zowat 30.000 gelovigen hebben zondagmorgen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad deelgenomen aan de mis voor de zaligverklaring van 498 "martelaren" die het slachtoffer werden van "religieuze vervolgingen" tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De viering vindt plaats op een moment dat de Spaanse regering een wet wil goedkeuren die eerherstel geeft aan de slachtoffers van de dictatuur van Franco.

(belga/tijd) - De vertegenwoordiger van de paus, kardinaal Jose Saraiva Martins, celebreerde de dienst in het Spaans. De viering begon met de voorlezing van de lange lijst met namen van de zogenaamde "martelaren", die twee bisschoppen, 24 priesters, 462 geestelijken, drie diakens of seminaristen en zeven lekenbroeders bevatte. De katholieken werden onder verschillende omstandigheden gedood in bij een opstand in Asturias in 1934, en tijdens het begin van de burgeroorlog, in 1936 en 1937. De Spaanse burgeroorlog barstte in juli 1936 toen reactionaire groeperingen onder leiding van generaal Francisco Franco de macht probeerden te grijpen in Spanje. De oorlog eindigde in 1939, toen Franco een dictatuur installeerde die tot zijn dood in 1975 zou blijven duren.

Bijna alle Spaanse bisschoppen maakten de reis naar Rome om er aan de eredienst rond de zaligverklaring deel te nemen, maar er was minder publiek dan vooraf was aangekondigd. De Kerk in Spanje had begin oktober een cijfer van een miljoen deelnemers naar voor geschoven.

Deze massale zaligverklaring, de grootste in de geschiedenis van de katholieke kerk, heeft een polemiek veroorzaakt in de linkse media terwijl de regering in Madrid aanstalten maakt om door het parlement een wet te laten goedkeuren voor de rehabilitatie van de slachtoffers van het Francogezinde regime.

De rapporteur van het wetsvoorstel, de socialist Jose Torres Mora, nam aan de mis voor de zaligverklaring deel en de regering werd vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos.

Enkele duizenden Spaanse geestelijken en nonnen werden volgens historici gedood door republikeinse sympathisanten waarbij de anti-klerikale afkeer groot was, voor en tijdens de burgeroorlog , die het leven kostte aan meer dan 500.000 mensen in beide kampen.

Na hun nederlaag werden 50.000 Republikeinen gedood door de nationalisten en tienduizenden anderen opgesloten. De katholieke kerk was een van de pijlers van het Francogezinde regime tot het in 1975 werd opgedoekt.

Tijdens het pontificaat van Joannes Paulus II, in april 2005 overleden, werden reeds elf series zaligverklaringen van "martelaren" van de Spaanse burgeroorlog uitgevoerd voor in totaal 471 slachtoffers.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud