Advertentie

Standard pakt tiende landstitel

Standard-speler Axel Witsel viert zijn doelpunt - Foto Reuters ©REUTERS

Standard Luik is voor de tiende keer in zijn bestaan en voor de tweede keer op rij kampioen in de eerste klasse van het voetbal. De Luikenaars versloegen Anderlecht met 1-0 in de tweede testwedstrijd. Axel Witsel scoorde het enige doelpunt met een penalty.

(tijd/belga) - De Luikenaars wonnen zondag in de tweede en erg fel bevochten testwedstrijd thuis met 1-0 van Anderlecht na een strafschopgoal van Axel Witsel vijf minuten voor de rust. De eerste testmatch donderdag in het Constant Vanden Stockstadion was op een 1-1 gelijkspel geëindigd.

Sporting en de Rouches moesten in twee testduels uitmaken wie kampioen zou worden nadat ze in de reguliere competitie na 34 speeldagen allebei helemaal bovenaan waren geëindigd met 77 punten en 24 gewonnen matchen.

Het team van Laszlo Bölöni gooide dit seizoen vooral hoge ogen in de Europese voetbalbekers. De jonge Luikse garde werd pas na verlengingen door de Engelse grootmacht Liverpool uit de Champions League gehouden, maar liet daarna ook in de UEFA Cup van zich spreken.

Na knappe overwinningen tegen onder andere Everton, Sevilla, Partizan Belgrado en Sampdoria werden de Rouches door Braga uitgeschakeld in de zestiende finales van de UEFA Cup. Ook in de Belgische voetbalbeker waren de zestiende finales het eindstation voor de Rouches. Ze gingen na strafschoppen onderuit tegen Kortrijk.

Voor Standard is het de tweede opeenvolgende landstitel, op de titel van vorig seizoen had het 25 jaar moeten wachten. Toen was het al van 1983 geleden, toen Raymond Goethals trainer was op Sclessin, dat de Rouches mochten vieren. Het seizoen daarvoor had 'de Tovenaar' Standard overigens ook al de kampioenstitel bezorgd. De andere titels pakte Standard in 1958 (onder André Riou), 1961 (onder Geza Kalocsai), 1963 (onder Gusti Jordan), 1969, 1970 en 1971 (steeds onder René Hauss).

Standard Luik is met zijn tien landstitels de op drie na meest gelauwerde club van het land. Alleen Anderlecht (29), Club Brugge (13) en Union (11) werden vaker kampioen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud