Stijlvol slapen in New York

Ontbijten aan de open haard, een kamer met een groot eivormig bad voor twee, baantjes trekken met uitzicht op de Hudson of afternoon tea in een bibliotheek met het cachet van een privéclub. Overnachten in New York kan in alle stijlen en sferen. Een greep uit de nieuwe hotelhotspots van de Big Apple.

1. MARITIME HOTEL

Als je de twaalf verdiepingen met ronde patrijspoorten ziet, weet je meteen waar het hotel zijn naam vandaan heeft. Maar niet alleen de gevel draagt de zee in zich. In 1966 werd dit gebouw ontworpen als trainingscentrum van de nationale koopvaardijvereniging. Veertig jaar later werd het door Sean MacPherson en Eric Goode, twee managers die naam maakten met het creëren van hotspots in het uitgaansleven van New York en Los Angeles, omgevormd tot een stijlvol boetiekhotel (een klein hotel net onder het luxesegment). Het Maritime Hotel ligt aan de noordgrens van het vandaag hippe Meatpacking District, het vroegere hoofdkwartier van slagers en vleesvervoerders.

Met slechts 125 kamers is het hotel klein naar New Yorkse normen. Elf kamers per verdieping. De sfeer is familiaal en je vindt hier rust na een intense dag, weg van de drukte van de wereldstad. Alle kamers zijn identiek, met houten wandbekleding en een rond raam, als een kajuit van een cruiseschip, maar dan wel een pak ruimer. De patrijspoort kan open, wat in de meeste New Yorkse hotels niet langer mogelijk is. De 'minibar' bevat tal van heerlijkheden van de koffiebar annex kruidenier Dean & Delucca.

's Ochtends brandt de open haard in de huiselijke lobby van het hotel. Een ruime keuze aan kranten ligt op de salontafel ter beschikking van de gasten. La Bottega, het in-house restaurant, serveert echte Italiaanse koffie. Naast een oude vleessnijmachine bij de houtgestookte pizzaoven liggen zakken bloem. Blikken olijfolie en tomaten staan opgelijnd op houten schappen en worsten uit Norcia hangen boven de toog. Een poster uit 1952 van de Partito Socialista Italiano roept op lid te worden. Aan donkerhouten tafeltjes is het genieten van een ontbijt met knapperige Toscaanse broodjes. Vanaf april kan dat ook op het ruime terras van La Bottega. In de kelder huist ook nog Matsuri, een bekend Japans restaurant.

9th Avenue en 16th Street. Kamers vanaf 345 dollar.

2. SOHOHOUSE

Sohohouse moet je weten liggen. Het hotel heeft geen uithangbord, alleen op de luifel staat in kleine letters 'Sohohouse'. Binnen is er een kleine hal, die in niets doet denken aan een hotellobby. Dit is zonder twijfel het meest discrete en exclusieve 'hotel' in het Meatpacking District. Het Sohohouse is de New Yorkse afdeling van de Londense exclusieve privéclub met dezelfde naam. Als je hier een kamer boekt, heb je tijdens je verblijf de privileges van een lid. Elk lid mag maximaal drie gasten uitnodigen in de club, maar voor grotere groepen is er ook een afzonderlijke vergaderzaal. Handig om zakenrelaties te ontvangen.

Nijlgroen leder in Chesterfieldstijl bedekt de wanden van de lift. De 24 kamers met loftallures zijn groot tot enorm groot, de meeste met houten plafonds en een groot eivormig bad voor twee in de kamer. Een minibar is er niet. Wel flessen op vat gerijpte whisky - Noilly Prat Vermouth, Grey Goose Vodka - die naast de ijsemmer en cocktailshaker op de buffetkast staan als in een oud Engels drinking cabinet. Op de zesde verdieping zijn de privésalons, biljartzaal, vergaderzaal en het restaurant, daarboven het zwembad, op het dak. Hier serveert men van mei tot oktober, als het weer het toelaat, ontbijt, lunch en diner in open lucht. Bij de verzorgingen in de spa op de tweede verdieping gebruikt men exclusieve Cowshed-producten, ingevlogen uit het Engelse Somerset. Die vind je ook op de kamers.

9th Avenue en 13th Street. Kamers vanaf 445 dollar.

3. HOTEL GANSEVOORT

Hotel Gansevoort is het nieuwste hotel met alles erop en eraan in deze buurt. De strakke zinkkleurige metalen gevel en de crèmekleurige veeleer minimalistisch gedecoreerde kamers zijn van de hand van Stephen B. Jacobs en Andi Pepper. Zij ontwierpen ook het Library Hotel (zie hierna). Met 187 kamers komt dit hotel, naar New Yorkse normen, nog net in aanmerking als boetiekhotel. De hoger gelegen kamers hebben een mooi uitzicht over de Hudson, met New Jersey aan de overkant. Het zwembad op het dak trekt de beau monde aan. Ze kijken er neer op het lager gelegen zwembad van het Sohohouse. Erg yuppie en design: in de New Yorkse modeweek geraak je hier niet binnen.

Het Meatpacking District is 's ochtends zo rustig als een dorp, en toch vlakbij downtown en midtown. Hier zie je vooral voetgangers en fietsers, amper een auto voor de ingang van Hotel Gansevoort. Het ontbijt in restaurant Ono is te mooi om op te eten. De bekers met fruitsla zijn beeldhouwwerkjes, de gekookte eitjes florentine schilderijtjes. Een ober in lila tuniek brengt een schaal zwarte en rode bessen à volonté. De rest van het personeel in Gansevoort Hotel draagt steevast een preview van de volgende collectie van Hugo Boss.

In Gansevoort Street, tegenover bakkerij Sascha, staat in maart het terras voor de lunch al buiten bij restaurant Macelleria. De naam van het restaurant (het Italiaans voor slagerij) is toepasselijk, want op het einde van de straat lossen mannen in bebloede witte jassen een vrachtwagen karkassen. Het Meatpacking District heeft zijn naam niet gestolen. Om de hoek wisselen gale- rijen, flagship stores en bouwwerven elkaar af voor nog meer galerijen en flagship stores. Hier resideren Stella McCartney, Alexander McQueen en Catherine Malandrino, en het bekende Belgische restaurant De Markt.

9th Avenue en 13th Street. Kamers vanaf 395 dollar.

4. LIBRARY HOTEL

Veel drukker dan op de kruising tussen Madison Avenue en 42e Straat kan het op Manhattan niet zijn. En toch ligt hier om de hoek een oase met maar zestig kamers, een echt thuis-in-de-stadhotel. In het Library Hotel heeft elke kamer een thema, genoemd naar een afdeling in een bibliotheek. Als we inchecken, meldt de receptionist dat 'de kamer met juridische boeken' niet vrij is, maar dat de '20th century history'-kamer wel beschikbaar is. Het vooruitzicht te slapen in een kamer met boeken over Roosevelt, Kennedy, Churchill, Mao en Hitler als kamergenoten bevalt met wel.

In de late namiddag lezen we kranten in de reading room van het hotel. We gebruiken onze afternoon tea in de rust en stilte van een bibliotheek met het cachet van een privéclub! Een verdieping onder ons razen de gele taxi's op Madison Avenue door de stad die nooit slaapt. Elke avond wordt hier gratis kaas en wijn geserveerd voor de gasten. Het personeel is supervriendelijk.

De vlakbij gelegen New York Public Library, Bryant Park en Times Square zijn voor later. De rust van het hotel is te aanlokkelijk. Brandini, het restaurant op de gelijkvloerse verdieping van het Library Hotel, bezorgt verse veldsla met knapperige appel en kersenvinaigrette en linguini con vongole op de kamer. Ik geniet van een thuisavond met Pierce Brosnan en Rene Russo in 'The Thomas Crown Affair' die zich afspeelt op Manhattan, een van de honderd dvd's die gratis ter beschikking staan van de hotelgasten.

Madison Avenue en 41st Street. Kamers vanaf 345 dollar.

5. GRAMERCY PARK HOTEL

In de lobby van het Gramercy Park Hotel, een hotel uit de Ian Schrager-stal, wedijveren blikvangers om de aandacht van de hotelgast: een sofa bekleed met merlotrood fluweel en een kanjer van een kroonluchter uit Venetiaans glas. Een enorm groot handgeweven tapijt contrasteert dan weer mooi met de in Marokko gebakken dambordtegels en de met vintage hout beklede vierhoekige pilaren. Grote schilderwerken van Jean-Michel Basquiat en Damien Hirst verbergen de muren. De lobby lijkt wel een kunstenaarsatelier. Maar dan van een zeer succesvol artiest.

Ian Schrager, de peetvader van de boetiekhotels, renoveerde dit 80 jaar oude hotel in de zomer van 2006, samen met de kunstenaar Julian Schnabel. De 185 eclectisch ingerichte kamers in blauw of roze hebben toetsen van felle kleuren. In de ruime badkamers vind je alle comfort. Om de exclusiviteit van hun verblijf te beklemtonen, krijgen gasten een sleutel voor het Gramercy Park, het enige privépark op Manhattan, gelegen vlak voor het hotel.

Gasten komen hier niets te kort, tenzij misschien een vlot toegankelijke bar. Tot negen uur is de Rose Bar toegankelijk zonder dat je op de gastenlijst staat. Daarna geraken zelfs hotelgasten er niet in. We zijn nog vroeg en gaan zitten aan een tafeltje niet te ver van de enorme Italiaanse schoorsteen met open vuur. Bij een dienster in zwarte jurk bestellen we elk een long berry: een afgemeten compositie van bosbessen, frambozen, vers citroensap, stolichnaya Razbri wodka en prosecco. Ik laat me afleiden door een stel mannequins dat biljart op het vuurrode laken, onder een grote Andy Warhol. Om halfnegen dropt de dienster het bordje 'reserved' op ons tafeltje. De gastenlijst maakt zich op om onze plaats in te nemen.

Lexington Avenue en 21st Street. Kamers vanaf 395 dollar.

Jeff Keustermans

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud