Advertentie

Stoomstroopfabriek uit Borgloon wint Monumentenstrijd

De stoomstroopfabriek in het Limburgse Borgloon is de winnaar van de Monumentenstrijd, zo raakte bekend tijdens de slotshow maandagavond op Canvas. Het gebouw zal gerestaureerd worden voor een maximumbedrag van 500.000 euro.

(belga) De stoomstroopfabriek haalde het van de Cinema Plaza in Duffel (provincie Antwerpen), dat op de tweede plaats eindigde. De Boekentoren in het Oost-Vlaamse Gent, een ontwerp van Henry van de Velde, strandde op de derde stek. Het monument uit West-Vlaanderen, het begijnhof van Diksmuide, waar mensen met een verstandelijke handicap wonen, moest het stellen met de vierde plaats. Op de vijfde plaats stonden de drie Gallo-Romeinse tumuli in het Vlaams-Brabantse Tienen.

Het publiek kon maandagavond tijdens de live-uitzending van de finale van de Monumentenstrijd stemmen via sms, telefoon en/of digitale televisie. 163.000 Vlamingen brachten een stem uit. De finalisten streden om een deel van het restauratiefonds van 1 miljoen euro. De winnaar krijgt de grootste hap uit het restauratiefonds van 1 miljoen euro, namelijk maximum 500.000 euro. Naarmate er geld overblijft in het fonds, kunnen ook de tweede, derde en volgende laureaten een bijdrage krijgen voor hun restauratie.

Aan de eerste ronde van Monumentenstrijd namen dertig monumenten deel. Daarvan gingen vijftien monumenten door naar de tweede stemronde. Vijf monumenten, één per provincie, stootten door tot de finale. Monumentenstrijd is een wedstrijd van de openbare omroep VRT waarbij het publiek kon beslissen welk waardevol historisch Vlaams gebouw of ander onroerend erfgoed extra middelen verdient voor restauratie en herbestemming.

(foto: www.borgloon.be)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud