Strijd om standbeeld Mandela in Londen na 5 jaar bijgelegd

Een vijf jaar aanslepende strijd voor de oprichting van een standbeeld van de anti-Apartheidsstrijder en eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, in Londen is nu bijgelegd. Het gedenkteken komt op Parliament Square niet ver van het parlement in Westminster en Big Ben, aldus de BBC vrijdag.

(belga) Volgens een besluit van de districtsraad van Westminister wordt Mandela met een 2,70 meter hoog bronzen beeld de "buurman" van Winston Churchill en Abraham Lincoln. Op het plein staat ook nog een standbeeld van de Zuid-Afrikaanse staatsman en veldheer Jan Smuts. Over een geschikte plaats voor het werk van de vorig jaar overleden beeldhouwer Ian Walters hebben de Londense autoriteiten vijf jaar lang ruzie gemaakt.

Niet zolang geleden veroorzaakte een verklaring opzien, toen de stadsraad de door burgemeester Ken Livingstone voorgestelde plaats voor het monument op Trafalgar Square afwees. Als reden hiervoor luidde het toen dat nog een bijkomend standbeeld op het al rijk voorziene plein geen grote manifestaties meer mogelijk waren.

Na de keuze voor het Parliament Square toonde Livingstone zich opgelucht. 'Dit is een uitstekend resultaat na jarenlang bakkeleien over een geschikte plaats. De Britse hoofdstad mag zich nu eindelijk verheugen en er trots op zijn het standbeeld van Nelson Mandela een thuis te kunnen geven, waardoor deze historische figuur de erkenning krijgt die het verdient'.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud