Telenet biedt niet op voetbalrechten

Telenet heeft vrijdag geen bod uitgebracht op de tv-rechten van het Belgische voetbal. Daardoor lijken op het eerste zicht de kansen van Belgacom, dat wel een bieddossier indiende, te stijgen om het voetbal voor de tweede keer op rij binnen te halen. Maandag wijst de Profliga de voetbalrechten toe.

(tijd) - De tv-rechten voor het Belgisch voetbal werden aangeboden in zeven loten. Een deel slaat op de rechtstreekse uitzending van de wedstrijden voor de betaalzenders en een ander deel op de samenvattingen en de magazines voor het open net.

Alle partijen hadden tot vrijdag 17 uur de tijd om een bod uit te brengen. Uit een rondvraag van De Tijd bij de media- en telecombedrijven die daarvoor in aanmerking komen, blijkt dat er op zijn minst vier kandidaten zijn: Belgacom, de VRT, de RTBF en de Waalse kabeltelevisiebedrijven. Telenet, VMMa (VTM, 2BE en JIM) en RTL-TVi doen niet mee. SBS Belgium (VT4 en VijfTV) en BeTV, het Waalse betaaltelevisiebedrijf, wilden geen commentaar kwijt.

Telenet dingt dus, zoals het al had aangekondigd, niet mee naar de rechten. 'We blijven bij ons standpunt', zegt Carine Leroi, de pr-vrouw van Telenet. 'We kunnen geen bod doen en houden de liga en Belgacom aansprakelijk voor eventuele schade'. Telenets beslissing is het gevolg van de beroepsprocedure van concurrent Belgacom tegen een beslissing van de Raad voor de Mededinging, waardoor Telenet niet zeker is of het de rechten exclusief kan gebruiken, als het die zou binnenhalen.

Belgacom doet wel mee, voor de loten voor het betaalsegment, maar wil niet kwijt met wie het eventueel zal samenwerken bij het binnenhalen van de rechten. Drie jaar geleden, toen Belgacom de rechten verwierf voor 36 miljoen euro per seizoen, ging de telecomgroep in zee met VRT en RTBF voor uitzendingen in open net. Het is waarschijnlijk dat Belgacom nu weer zo’n scenario voor ogen heeft.

Open segment

Voor de loten van het open segment zijn er al zeker biedingen van de VRT en de RTBF. 'We dromen ervan onze Studio1-voetbalprogramma's op vrijdag-, zaterdag-, zondag- en maandagavond op Eén verder te zetten', zegt VRT-woordvoerster Diane Waumans, die bevestigt dat de openbare zender een bod heeft binnengebracht.

VMMa doet enigszins verrassend niet mee
. Dat heeft volgens het mediabedrijf onder meer te maken met een bepaling in het lastenboek die zegt dat de liga reclametijd tijdens en rond voetbalprogramma’s kan inpalmen, wat uiteraard moeilijk ligt voor een commercieel tv-station. Mogelijk doet RTL-TVi om dezelfde reden niet mee en maakt de bepaling ook de participatie van SBS onzeker.

De Waalse kabelaars wilden, zoals een aantal andere partijen, geen nadere gegevens verstrekken, maar gaan hoogstwaarschijnlijk voor het betaalsegment. BeTV deed drie jaar geleden mee met Telenet, maar laat nu niet in zijn kaarten kijken. Het valt niet uit te sluiten dat BeTV een akkoord sloot met Telenet en probeert de rechten voor de twee binnen te halen. Dat kan mogelijk de reden die Telenet aanhaalt om niet te bieden, omzeilen.

Drie jaar geleden, toen Belgacom het voetbal binnenhaalde voor de neus van Telenet, ging er heel wat heisa vooraf aan de toewijzing van de rechten. De Profliga maakt zich sterk dat de procedure deze keer waterdicht is en dat er dus geen betwistingen meer kunnen zijn zoals vorige keer.

Maandag wijst de Liga de rechten toe. Dat komt normaal gezien niet meer in het gedrang nadat de Voetbalbond zaterdag de hervorming van de eerste klasse heeft goedgekeurd, een dossier dat gekoppeld is aan dat van de rechten.

Het valt af te wachten voor welk bedrag de rechten zullen worden toegekend. De liga hoopt door de hervorming van de competitie meer te vangen dan vorige keer. Een bedrag dat daarbij vaak wordt genoemd is 50 miljoen euro per seizoen.

BB/SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud