Teruggevonden jeugdwerk van Franse schilder Nicolas Poussin gerestaureerd

(belga) - Het gerestaureerde schilderij 'Dood van de H. Maagd' van de grote Franse schilder Nicolas Poussin wordt vrijdagavond in de Sint-Pancratiuskerk in Sterrebeek ingehuldigd.

Het werk was twee eeuwen onvindbaar, maar werd in 2000 door een kunsthistoricus van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in deze kerk ontdekt, waar het beschouwd werd als van een anonieme kunstenaar.

Nicolas Poussin (1594-1665) bracht het grootste deel van zijn carrière door in Italië. Van de periode voor hij daar op 30-jarige leeftijd aan de slag ging, is er echter geen enkele schilderij bewaard gebleven. Daardoor vormen die jeugdjaren een van de grote vraagtekens in de kunstgeschiedenis. Een aantal van zijn werken uit die periode zijn enkel bekend door enkele vermeldingen in oude biografieën.

'Dood van de H. Maagd', dat in 1623 in opdracht van de aartsbisschop Jean-François de Gondi gemaakt werd voor de kapel van de Notre-Dame in Parijs, dook het laatst op in het Museum van Brussel in 1815 en was sindsdien spoorloos. Slechts twee tekeningen bleven over. Dankzij de rijke fotografische documentatie van het KIK kon het werk door een kunsthistoricus van dat instituut teruggevonden worden in de Sint-Pancratiuskerk van Sterrebeek.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud