The Berlin Concert

De Waldbühne in Berlijn is een immens amfitheater dat in 1936 werd gebouwd. Het is ondertussen een plek waar geregeld rock- en popartiesten optreden. Afgelopen jaren trad ook de Berliner Philharmoniker er tijdens de zomer een keer op

Placido Domingo

(tijd) - Op 7 juli van dit jaar, twee dagen voor de finale van de wereldbeker voetbal in Berlijn, kwamen er 20.000 operaliefhebbers samen om er drie van de beste operazangers van het moment te beluisteren.

De legendarische tenor Placido Domingo kreeg er het gezelschap van zijn Mexicaanse collega Rolando Villazon en van de Russische sopraan Anna Netrebko. Zo verenigden de organisatoren drie zangers die in de operawereld een status hebben die vergelijkbaar is met die van een rockster. Hun Berlijnse concert - in vele landen op televisie uitgezonden en door 8 miljoen mensen bekeken - is nu op dvd verkrijgbaar. De drie operasterren worden begeleid door het orkest van de Deutsche Oper uit Berlijn, dat onder leiding staat van Marco Armiliato.

Het programma is een aaneenschakeling van aanstekelijke operafragmenten, en helemaal op maat gemaakt van een massaevenement als dit. De klasse van Placido Domingo staat buiten kijf. Ook ditmaal toonde Domingo dat hij nog steeds over de nodige magie beschikt om het publiek te bekoren. De 65-jarige tenor, die al ontelbare rollen en muziekstijlen verkende, verscheen met grijze baard op het podium en gaf in de populaire opera-avond het beste van zichzelf. Met Anna Netrebko als Desdemona zong hij onder meer een onvergetelijk liefdesduet uit Verdi's 'Otello'.

De gedoodverfde opvolger van Domingo is zonder meer Rolando Villazon, die in Berlijn opnieuw voluit gaat. Hij zingt passioneel en krachtig, maar klinkt tegelijk kleurrijk en genuanceerd. Met Domingo zong hij onder meer een duet uit 'de Parelvissers' van Bizet of als bisnummer klonk een onweerstaanbare vertolking van 'La Danza' van Rossini. De Russische Anna Netrebko is sedert haar optreden tijdens de Salzburger Festspiele in 2004 uitgegroeid tot een ware operadiva en sedert haar 'La Traviata' van vorig jaar in Salzburg vormt ze samen met Rolando Villazon het gedroomde operapaar. Beiden zongen in Berlijn fragmenten uit Puccini's 'Bohème' en uit 'West Side Story' van Bernstein. Netrobko pakt ook nog solistisch uit met 'O mio bambino caro' van Puccini, en 'Meine Lippen, sie küssen so heiss' van Lehar. Het publiek liet het zich die avond in Berlijn allemaal welgevallen en genoot van een onvergetelijke concertavond met heel veel vocale weelde, veel virtuositeit ook, maar vooral veel klasse, kwaliteit, passie en emotie.

Placido Domingo (tenor), Anna Netrebko (sopraan), Rolando Villazon (tenor)

Orchester der Deutschen Oper Berlin o.l.v. Marco Armiliato - DG 440 073 4302

Werk van Verdi, Puccini, Rossini, Lehar, Bernstein, Bizet, e.a.

Tom EELEN

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud