Thea Beckmanprijs voor Belgische jeugdroman

(belga) - De Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek gaat dit jaar naar de roman 'Jonkvrouw' van de Belgische schrijvers Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat Van Beirs. Dat heeft de jury bekendgemaakt.

Het boek gaat over een 14-jarige, eigenzinnige jonkvrouw uit de Middeleeuwen die niet wil trouwen met de man aan wie ze is uitgehuwelijkt. Met hulp van de paus zet ze het lot naar eigen hand.

In het boek lopen fictie en historie door elkaar heen. De heldin uit de roman, jonkvrouw Marguerite (Margaretha) van Male, heeft echt bestaan. De dochter van Lodewijk van Male, de laatste Graaf van Vlaanderen, leefde tussen 1348 en 1405 en trouwde in 1369 met de Franse prins Filips de Stoute. Het verhaal van 'Jonkvrouw' speelt zich volledig af in Vlaanderen.

Volgens de jury is het boek een 'geestige, wervelende schelmenroman, die met vaart en merkbaar plezier is geschreven'. De Thea Beckmanprijs is vier jaar geleden op initiatief van het Historisch Nieuwsblad totstandgekomen.

Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat Van Beirs reageerden blij verrast op het nieuws over de Thea Beckmanprijs voor hun 'Jonkvrouw'.

'We zijn zeer geëmotioneerd omdat we dit niet verwacht hadden', aldus Van Rijckeghem. 'De prijs is heel belangrijk, want zonder prijs is een boek maar een boek. In Vlaanderen is het zeer moeilijk om een jeugdboek aan de man te brengen'.

'Jonkvrouw' is het derde boek van Van Rijckeghem en Van Beirs. Aan de prijs is een bedrag van 1.000 euro verbonden. Onder de genomineerden voor de Thea Beckmanprijs bevonden zich vier Vlaamse en twee Nederlandse historische jeugdromans.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud