Advertentie

Tom Boonen en Tom Barman cultfiguren van 2006

Wielrenner Tom Boonen en dEUS-frontman Tom Barman zijn de cultfiguren van vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van Cultureel Jeugd Paspoort (CJP) bij meer dan tweeduizend jongeren. De resultaten van de enquête staan in "Smaak, jongeren en cultuur", een uitgave van CJP.

(belga) Via de CJP-enquête lieten 2.248 Vlaamse jongeren, van 15 tot 25 jaar, weten wat hun favoriete boek, plaat, muziekgenre, website en cultfiguur waren. Op de eerste plaats staan twee mannen met dezelfde voornaam, Tom: Boonen en Barman. Staan verder in de top vijf van cultfiguren: Wouter Deprez, Kelly Clarkson, ikzelf en 50 Cent.

Ook in 2005 was de Vlaamse "wielergod" al cultfiguur voor de jongeren. Boonen werd dat jaar wereldkampioen, won de topklassiekers Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en talrijke andere wedstrijden. Ook vorig jaar was de man uit Balen niet uit de media te bannen en won hij tientallen koersen in zijn regenboogtrui.

De zanger van rockgroep dEUS was vorig jaar de drijvende kracht en bezieler van de 0110-concerten voor verdraagzaamheid. dEUS pakte eind 2005 ook uit met een nieuwe, in de vakpers fel bejubelde cd en speelde in maart 2006 tot twee keer toe in een uitverkocht Vorst Nationaal.

"Lost" is het favoriete tv-programma van de jongeren. "The Simpsons" staat op twee, gevolgd door "Thuis", "Prison Break" en "Familie".

Google is veruit de populairste website bij de Vlaamse jeugd. Op de tweede plaats staat msn hotmail, gevolgd door CJP, Spele.nl en Runescape. Jongeren lezen het liefst Joepie en dan Humo. Verder lezen ze ook de Flair, Dag Allemaal en P-Magazine.

"Ice Age 2" was vorig jaar de populairste film. Op twee staat "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest". Sluiten de top vijf af: "King Kong", "The Da Vinci Code" en "Big Momma's House 2".

Zowel Studio Brussel als Q-Music zijn de populairste radiozenders. Op één staat "De Afrekening" van StruBru, op de hielen gezeten door "Deckers & Ornelis" (Q). De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow (StuBru) staat op drie, gevolgd door Ultratop (Donna, Radio 2, StuBru) en "Het Foute Uur" (Q).

Het boek "Smaak, jongeren en cultuur", dat aan zijn tweede editie toe is, blikt niet alleen terug op een aantal zaken die in de wereld van de jongeren kwamen bovendrijven in 2006. Er staan ook artikels in van onderzoekers en journalisten over jongeren en vrijwilligerswerk, jongeren en media en dies meer.

"Smaken, jongeren en cultuur 2006", een uitgave van CJP en de afdeling jeugd van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen. Het boek wordt vandaag/woensdag om 17.00 uur aan de pers voorgesteld.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud