Tony Mary moet onmiddellijk opstappen

De algemene vergadering van de VRT heeft vrijdagvoormiddag beslist om de arbeidsovereenkomst met Tony Mary onmiddellijk te schorsen. Voormalig directeur-generaal Radio en algemeen directeur Televisie Piet Van Roe volgt Tony Mary tijdelijk op.

(foto belga) Voorzitter van de raad van bestuur van de VRT Guy Peeters (l), Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (m) en de opvolger van Tony Mary, Piet Van Roe (r)

(belga) - Dat heeft Vlaams minister van Media Geert Bourgeois meegedeeld op een persconferentie in de VRT-gebouwen..

De Vlaamse regering besliste donderdagavond om de algemene vergadering bijeen te laten roepen nadat Tony Mary bekendgemaakt had dat hij de Vlaamse regering en de raad van bestuur van de openbare omroep zou dagvaarden.

Geen ontslagvergoeding

Als antwoord op die dagvaarding besliste de algemene vergadering om over te gaan tot een tegenvordering tot ontbinding van de overeenkomst met Tony Mary op basis van 'wanprestaties tijdens de voorbije periode'. Mary krijgt nu dus geen ontslagvergoeding. Daarover moet een rechter zich uitspreken.

Piet Van Roe

Voormalig directeur-generaal Radio en algemeen directeur Televisie Piet Van Roe zal Tony Mary tijdelijk opvolgen.'Dit is niet het soort opdracht waarvoor men zich kandidaat stelt. Voor mij was dit ook een verrassing. Maar ik hebben niet lang moeten nadenken om de functie te aanvaarden', zei Van Roe aan de pers.

Hij benadrukte dat de VRT zich niet in een crisis bevindt, maar dat er wel sprake is van een vertrouwensbreuk tussen management en bestuur. 'Ik zie het als mijn taak om de rust in dit huis terug te brengen zodat de medewerkers zich kunnen focussen op Zijne Majesteit de Kijker en Zijne Majesteit de Luisteraar en zodat de Vlaamse regering kan uitkijken naar een nieuwe gedelegeerd bestuurder.'

Minister Bourgeois zei dat er geen termijn is vastgesteld voor die aanstelling. 'De functie van de heer Van Roe is volwaardig, maar tijdelijk. We kunnen nu in alle rust een opvolger zoeken.'

De minister beklemtoonde ook nog dat het hier geenszins om een politieke benoeming gaat, maar stelde dat Van Roe een gedreven manager is die als dienaar van het publiek de VRT verder wil uitbouwen in het digitale tijdperk. Van Roe, die in 1999 met pensioen ging bij de VRT, kreeg destijds een liberaal etiket opgeplakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud