Topambtenaar leidt renovatie Elisabethzaal Antwerpen

(tijd) - De Vlaamse regering heeft topambtenaar Leo Victor aangeduid als projectmanager voor de renovatie van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Hij moet de zaal een nieuwe bestemming geven. Er bestaan twee scenario's: een polyvalente concertzaal met deFilharmonie als huisgezelschap, mogelijk uitgebreid met een congrescentrum.

Leo Victor is de gewezen secretaris-generaal van het departement Financiën van de Vlaamse administratie. De Vlaamse regering stelde hem in december aan als topambtenaar bij de vernieuwde administratie. Sinds gisteren is hij ook projectmanager voor de renovatie van de Elisabethzaal.

Victor staat voor een moeilijke opdracht. De renovatie van de Koningin Elisabethzaal is een complex verhaal met een rist private en publieke partners in de hoofdrol. Exact een jaar geleden diende de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (KMDA), de eigenaar van de zaal, een technisch renovatiedossier in bij de Vlaamse regering. Het werd een lijvig dossier met liefst zes culturele partners: deSingel, deFilharmonie, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, de Vlaamse Opera, Music Hall Group en Studio 100. Ze willen van de Elisabethzaal een polyvalente concert- en theaterzaal maken, met het symfonisch orkest deFilharmonie als huisgezelschap.

Via een ommetje langs het kabinet van de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (Spirit), belandde het dossier bij zijn collega Geert Bourgeois (N-VA). Die draagt als minister van Toerisme de eindverantwoordelijkheid over de KMDA. Ook de stad Antwerpen eist inspraak in het dossier, maar zonder dat ze enig financieel engagement wil aangaan. 'Zo zit het dossier al een jaar muurvast', zegt Hans Waege, de intendant van deFilharmonie.

Leo Victor moet nu alle partners rond de tafel krijgen. Volgens de eerste berekeningen, gebaseerd op het dossier van de KMDA en de zes culturele partners, schommelen de renovatiekosten tussen 30 en 35 miljoen euro. In dat bedrag zit de prijs voor het herstel van de grote zaal, de bouw van een theatertoren, werkzaamheden aan de zijingangen en de residentie van deFilharmonie. De kosten voor het congrescentrum zijn daar niet bijgeteld.

De koppeling van een polyvalente concertzaal aan een congrescentrum vormt het uitgangspunt van de onderhandelingen. Projectmanager Leo Victor wil aan het einde van het jaar met alle partners rond de tafel hebben gezeten. 'In 2007 valt de beslissing', zegt de topambtenaar.

Maar in het Antwerpse stadsbestuur bestaat nog geen consensus over het dossier.

De schepen van Havenzaken, Leo Delwaide (VLD), droomt van een hypermodern congrescentrum op het Eilandje, terwijl coalitiepartner CD&V de Elisabethzaal verkiest. Het argument van schepen van Cultuur, Philip Heylen (CD&V), luidt dat de aansluiting van het Eilandje op het stadscentrum nog niet op punt staat. Philip Heylen is blij met de aanstelling van Victor, maar hij wil nog steeds geen geld op tafel leggen. 'Dat blijft de verantwoordelijkheid van het KMDA en de Vlaamse overheid', stelt Heylen.

TP

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect