Tour 2005 start niet met proloog

(belga) - De 92ste editie van de Ronde van Frankrijk start voor het eerst sinds jaren niet met de traditionele proloog. Dat bleek donderdag tijdens de officiële voorstelling van de Tour in Parijs. De Tour start op 2 juli met een individuele tijdrit over 19 kilometer. De wedstrijd wordt gereden van 2 tot 24 juli over 21 etappes met een totale afstand van 3600 kilometer.

Voor het eerst sinds 2002 doet de Tour opnieuw Duitsland aan. Pforzheim en Karsruhe zijn de etappesteden van de 7de en 8ste rit.

De editie 2005 omvat drie aankomsten op de top van een col, in de Alpen in Courchevel, in de Pyreneeën in Ax-3 Domaines en Saint-Lary-Soulan. Daarnaast valt er nog heel wat te klimmen in de Vogezen en het Centraal Massief.

Na de start in de Vendée en een ploegentijdrit in de Loirevallei tussen Tours en Blois, trekt la Grande Boucle via Troyes en Nancy richting Duitsland met Karlsruhe en Pforzheim als etappesteden.

Na de beklimming van de Ballon d'Alsace in de Vogezen -100 jaar na de eerste beklimming-, in de rit naar Mulhouse, volgt een luchttransfer naar Grenoble waar op 11 juli aan de voet van de Alpen een eerste rustdag volgt.

De eerste Alpenrit omvat voornamelijk de beklimming van de Cormet de Roselend en de klim naar Courchevel, daags nadien volgt de Madeleine en de Galibier die beklommen wordt langs zijn moeilijkste kant met aankomst in Briançon.

Via een korte overgangsrit in de Midi met aankomst in Montpellier, bereikt de Tourkaravaan de Pyreneeën. Er wachten de renners twee aankomsten op de top van een col. De eerste in Ax-3 Domaines na de beklimming van de vermaarde Port de Pailhères, de tweede in Saint-Lary-Soulan op de top van de Pla d'Adet na een rit die niet minder dan 10 cols omvat.

De tweede rustdag op 18 juli in Pau wordt gevolgd door de laatste rit in het hooggebergte (col d'Aubisque) en een terugkeer richting Parijs via het Centraal Massief.

Aan de Tour nemen volgend jaar 21 of 22 ploegen, conform het huidige reglement bestaande uit negen renners, deel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud