Triatleet Rutger Beke 18 maanden geschorst

(belga) - De Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap heeft triatleet Rutger Beke een schorsing van achttien maanden opgelegd. Beke testte na de Zwintriatlon op 1 september positief op het gebruik van het dopingmiddel epo. Bekes advocaten, Luc Deleu en Johny Maesschalk, verklaarden dat ze in beroep gaan.

foto belga: Rutger Beke moet anderhalf jaar aan de kant blijven.

De schorsing gaat in op 25 maart en loopt tot 24 september 2006.

De triatleet was zelf niet aanwezig op de zitting van de Disciplinaire Commissie. Hij is met de nationale ploeg op stage in Zuid-Afrika. Bekes advocaten, Luc Deleu en Johny Maesschalk, verklaarden na de uitspraak dat ze in beroep gaan. Dat moet gebeuren bij de Disciplinaire Raad van de Vlaams Gemeenschap. Als die de Disciplinaire Commissie gelijk geeft, kunnen Beke en co nog naar de Raad van State trekken, maar daar eindigt het verhaal. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne heeft in deze zaak geen bevoegdheid.

In sneltempo heeft de voorzitter van de Disciplinaire Commissie de argumenten van de verdediging weerlegd, hierin gesteund door de bevindingen van professor Delbeke van het Gentse dopinglab. Ze kwam dan ook tot het besluit dat het positieve resultaat van zowel het A- als het B-staal niet ontkracht werd, noch door de lichaamsconstitutie van Beke, noch door een fout in de bewaring van de stalen, noch door een hypothese over een onvolledigheid in de epo-test.

'We gaan zeker in beroep, want er zijn voldoende argumenten om dat te doen', aldus meester Deleu. 'Wij als advocaten staan weliswaar machteloos, want dit is een confrontatie tussen de wetenschappers. Ik vind het echter bizar dat in deze zaak vijf professoren van verschillende universiteiten de kritiek steunen van professor Delanghe op de fouten in de preanalytische fase, maar dat hier geen gevolg aan wordt gegeven.'

'De Commissie redeneert volgens algemene principes, zonder de specificiteit van Beke in acht te nemen', ging Deleu verder. 'Ik heb de indruk dat het Wereld-Antidopingagentschap (WADA) een dogma is, en dat er van hun stellingen niet mag worden afgeweken.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud